Ahoj!
- Jsem prvním majitelem vozu s motorem Skyactiv D 2.2 129 kW.
- Mám najeto 140k. Žádné problémy s motorem jsem dosud neřešil a nemám (nebo o nich nevím).
- Auto jsem koupil v roce 2014, ale jestli bylo vyrobené před nebo po 9/2013 (čili jestli má nitridovaná/tvrdá nebo cementovaná/měkčí vahadla) se mi nepodařilo zjistit (podíval jsem se do TP, tam nic o datu výroby není, na různých VIN checkách na netu jsem taky nepochodil).
- Dneska jsem shlídnul
tohle video (odkazuju konkrétní stopáž) a moc mi to teda smysl nedává. Se stejným primárním problémem -- obroušená vačka výfukových ventilů -- mají i vozy s r.v. 2015 a 2016 -- dokonce tam ty vahadla ukazuje a tvrdí, že ta správná/nová/měkčí? jsou z jiného materiálu, než orig. z vozu z r. 2015.
Dotazy a prosby na Vás, zdejší profíky:
1. Umíte mi někdo zjistit r. výroby z VIN JMZGJ......137824 (případně pošlu celé do SZ)?
2. Umíte mi někdo okomentovat to video, konkrétně jak je možné, že ten motor z 2015 má zjevně nitridovaná vahadla?
3. Mám začít řešit nějaké preventivní kroky dřív, než se to opravu po...e? Má to ještě smysl u takhle starého auta (když tu na fóru čtu o tom, kolik to stojí)?
4. Doporučíte mi nějaký erudovaný servis v Praze a okolí (klidně svůj, pokud jste dobří
), který:
3.a. Umí provést kompletní diagnostiku stavu motoru, jak je popsáno
zde?
4.a. Umí/má zkušenosti/rutinu ve výměně vačkového hřídele a vahadel + dalších věcí, které s tím mohou souviset?
Předem díky Vám všem ochotným, kteří se rozhodnete na moje dotazy odpovídat. Cením si toho.