Moc jsem to zatím neřešil, protože mám malý nájezd kilometrů. Ale fakt je ten, že první drobný zásek od kamínku se mi tam už na nárazníku objevil. Podle mého názoru je tady nejúčinnější prevence a tedy kvalitní fólie. A k tomu má smysl se rozhodnout hned na začátku, když je lak v top stavu. Pak už je to IMHO zbytečné (alespoň tedy u plastového nárazníku)... Jedno z vláken to tady podrobně řeší včetně druhů folie a tak. Proto jsem dnes poptal WrapStyle na polep nárazníku a ještě uvidím... Většina kamínků létá nízko, takže zrcátka a kapotu asi řešit nebudu, ale možná změním názor, až se objeví první zásek i tam.
Zatím jsem si dal fólie na hrany dveří, jamky u klik dveří a ložnou plochu kufru.
Já mám výhodu, že jezdím více po městě a nejhorší to podle mě mají ti, kteří tráví více času na dálnici. Navíc nelepím se nikomu na kufr, takže to taky trochu pomůže... Ale i tak se tomu prostě nevyhneš.
U mého druhého auta se mi osvědčil vosk v barvě laku a chipstick. V tehdejší době (konec devadesátých let) se ochranné fóliování takto nepoužívalo, takže to byla nejjednodušší cesta. Fakt je ten, že z větší vzdálenosti je to relativně ok, ale když přijdeš blíže, ďubky prostě i tak nějaké vidíš. Pro tyhle účely používám pro můj zelený Nissan Turtle Wax Color Magic v barvě a k tomu chipstick. Absolutní detailer by ale spokojen nebyl. Bohužel se ale tento vosk přestává dělat (alespoň tedy můj odstín barvy, jak mi tvrdil prodejce). Nahrazuje ho řada Turtle Wax Radiant s omezenou paletou barev (tuším např. černá, stříbrná, červená a už se k tomu, myslím, chipstick nedává...).
Možná
@Doris by ti poradila konkrétní účinnější a profesionálnější řešení (jemné broušení/leštění) nebo možná vhodný přípravek na rozleštění...