Ahoj, vše je subjektivní a můžu se mýlit, snad si moc nevymýšlím.
Jako celek jsem z FL CX-5 nadšen a spokojen!
Mínusy pro mě, řazeno od nejhoršího
Loketka-prvek pohodlí, tady úplně mimo. Myslím, že nesedím úplně vpředu, ale opírám /neopírám se o špičku této opěrky, resp.max.o 5-8cm od jejího začátku,loket spíše sklouzává do té vykouslé části. Prostě postrádá posun dopředu, pak by to bylo v pořádku..
Když chci využít její odkládací prostor, musím se dost vyvrátit, abych tam strčil ruku.
Sklápění el.zrcátek jen zevnitř manuálně, byl jsem zvyklý na dvojí zmáčknutí s podržením, kdy se automat.sklopili, při otevření řidič.dveří vyklopili.
Zamykání zevnitř / automaticky po rozjezdu. Chybí mi tam ty dvě tlačítka zamčeno/odemčeno, ty kolíbky ve dveřích na mě působí archaicky a neprakticky.
Toto provedení nejde naprogramovat na automat.zamknutí po rozjezdu.
Vrátil bych pádla pod volant, aby byly obě ruce na kormidle.
Plusy
Klimatizace / vytápění - lze dát režim AUTO i bez klimatizace, v žádném autě jsem se s tím nesetkal, pravda, moc jsem jich neměl
Sedadla – vyhovují mi velmi, boční vedení , tuhost, nastavení, mám dobře podepřená stehna v přední části (v novém CRV mi přední část stehen visí ve vzduchu, resp.nemám je podepřená).
Jízda:
převodovka
D – řadí brzy, na ploužení dobrý, snaží se šetřit, na záběh motoru asi nic moc.
D sport – drží otáčky kolem cca 2tis, rychleji reaguje změnou kvaltů, víceméně ideální volba pro razantní jízdu, ale párkrát už bych chtěl vyšší kvalt a nedostal jsem ho-prostě myšlenky převodovka nečte a zatím nepozná, kdy už nechci jet kudlu, takže to končilo vrácením do D.
D / manuál režim – rád jsem vždycky brzdil motorem, do zatáček podřazoval, řadit mě bavilo, ale tohle je naprostá paráda. Když má člověk chuť, o toto s tímto režimem nepřijde, a jako bonus neřeší levou nohu. Sází to tam hezky, při akceleraci pod plným plynem příjemné, při zpomalování z 3 na 2 párkrát kopla, záleželo na rychlosti.
V tomto režimu jsem měl zapomenutý – zapnutý režim sport, který na to zřejmě nemá vliv. (ovlivňuje asi jen D)
Myslím, že toto je ideální režim (D/m) na zajíždění motoru a k eliminaci brzkého řazení a podtáčení motoru.
Motor - turbo mi nechybí, jízdně mi to stačí a myslím, že jako celek je to paráda, manuál mi nechybí.
Podvozek –tlumí to,
sedí to , hluk v kabině je dobrý, nevím co napsat-nemám srovnáni s před FL.
Proti mně velmi dobře známé konkurenci (CRV) je to sportovnější a lepší svezení ve všech směrech, v užitných vlastnostech, nákladech a spolehlivosti uvidíme.
Design jednoznačně MAZDA.
Terén: vyjel jsem véééélikánskou mezičku
Nehodnotím zatím svícení , spotřebu, velikost kufru, místo na zadních sedadlech, 4x4
Chystám se :
kolem 1tis km (nebo jak to plus mínus vyjde) vyměnit olej/filtr – už tomu trochu po zahřátí dávám a jezdím dost město, pojížďky, kolony.
Tónovat přední skla, ne kvůli zatmavení, ale hlavně kvůli UV. Jsem světlý typ

a sluníčko extra nemusím, tak si od toho hodně slibuju. Cca 1300,- jen přední okna.
Dát LED tam, kde to půjde, dle místních zvyklostí
Nějak ochránit vnitřní plastové prahy proti poškrábání botou-umím to dobře
Dekontaminovat lak, nanést vosk a těšit se na škrábance a mouchy.
Co nejvíc jezdit.
BOUU určitě bude doplňovat, snad budou i jiní kolegové s dojmy a svými postřehy. Sorry za román, postupně doplním

Honza