Nevim jestli správně, ale v navodu vyrobce vozidla je predepsan A3/A5. Jak pisu. Volnost velika. Tedy A5 se sníženou vysokoteplotni vyskozitou je předepsán. Já jsem měnil v Duratecu 2.0i po 15 000 km Fordformula 5w30 (A5) a vše je naprosto v pořádku. Autak ma 250 000 km na tacho a realne ma tak 2x tolik. Navíc v něm bylo LPG. Od výměny k výměně nedolito nic.
Jak jiz někdo psal na začátku tohoto vlakna. ".. na ford foru je toho o olejich mraky, ale vysledek hmatatelny žádný.." ). Proto můj dotaz na předepsaný olej. Načež reakce, že to co je předepsáno tam nesmí přijít...
Tak alespoň jedna citace autora článku o specifikacich oleje:
"U mého vlastního vozu při použití oleje SAE 0W-30, ACEA A5/B5 náhradou za SAE 5W-30, ACEA A3/B4 klesla spotřeba benzinu ze 7,3 l/100 km na 6,8 l/100 km. Obě hodnoty byly měřeny dlouhodobě při běžném, převážně dálničním provozu v letních měsících. "
Jak jiz někdo psal na začátku tohoto vlakna. ".. na ford foru je toho o olejich mraky, ale vysledek hmatatelny žádný.." ). Proto můj dotaz na předepsaný olej. Načež reakce, že to co je předepsáno tam nesmí přijít...
Tak alespoň jedna citace autora článku o specifikacich oleje:
"U mého vlastního vozu při použití oleje SAE 0W-30, ACEA A5/B5 náhradou za SAE 5W-30, ACEA A3/B4 klesla spotřeba benzinu ze 7,3 l/100 km na 6,8 l/100 km. Obě hodnoty byly měřeny dlouhodobě při běžném, převážně dálničním provozu v letních měsících. "