• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Oleje, intervaly výměn atd.

vidim, ze sa debata rozbehla:)
k tej svojpomocnej vymene...mne v Mazda Prešov dali ponuku na vymenu oleja a olej filtra za 165 EUR, co je, vzhladom na to, ze ma to svojpomocne, ako pisete, vyjde na max 50, celkom dost. Ale neide len o cenu, aj by som ju zaplatil, sak to ma nepolozi ani z biedy nevytiahne:). Ale tiez to beriem tak, ze ked si to urobim sam, urobim to poriadne. V autorizaku ma ani len nepustia k autu, tak by som si nevedel byt isty, ze vobec vymenili celu olejovu napln.

Takze, hadam to znacenie mazda servisom je blud a Mazda nic take nerobi a teda si ten olej viem bez akehokolvek vplyvu na zaruku vymenit sam.

Poslední úprava:
Ahoj,

Blíží se mi výměna oleje a tak bych rád vybral něco fakt dobrého, skoro nejlepšího co tu máme na trhu.
Mám motor 2.0 Disi, poradili byste mi prosím co vybrat? něco ozkoušeného nejlépe, po čem je motor krásně tichý a bez problémů...

Předem moc díky :)

Mňa by zaujímalo, koľko € ušetríte za tú jednu výmenu?

Odoslané z S61 pomocou Tapatalku

Mám dvě auta, měním 2x ročně, tedy celkem 4 výměny oleje. Cena v servisu celkem 17-20 tis kč + tam musím jet, cena doma celkem cca 5,5 tis. (jeden olej 1000,- + 300 filtr Mazda).

Ahoj,

Blíží se mi výměna oleje a tak bych rád vybral něco fakt dobrého, skoro nejlepšího co tu máme na trhu.
Mám motor 2.0 Disi, poradili byste mi prosím co vybrat? něco ozkoušeného nejlépe, po čem je motor krásně tichý a bez problémů...

Předem moc díky :)

Dobrých olejů je několik záleží v jakých podmínkách a jak chceš auto provozovat, tím se výběr zúží. Co tam máš teď?

Dobrých olejů je několik záleží v jakých podmínkách a jak chceš auto provozovat, tím se výběr zúží. Co tam máš teď?
V českých podmínkách a najedu tak 12tis/rok. Do teď tam předchozí majitel nechal dávat origo mazdí olej v rámci pravidelné prohlídky... Myslím si, že tam mohu nalít něco lepšího :)

Častý krátký trasy nebo spíš jen jednou za čas delší jízda? A jezdíš ostřeji nebo kromě předjíždění klidná jízda?

Častý krátký trasy nebo spíš jen jednou za čas delší jízda? A jezdíš ostřeji nebo kromě předjíždění klidná jízda?
Jednou za čas delší jízda, jinak krátké a jezdím klidně dokud nepřijde na předjíždění ano. Jinak předpisově. Diky za pomoc :)

Pokud ti to nežere olej, dal bych proplach oleje BG a některej z těchto olejů 5w-40 (do oleje nic nepřidávat!)

- ELF Evolution 900 SXR
- Gulf Formula G
- Liqui Moly Synthoil High Tech
- Petro-Canada synthetic
- Amsoil Car Formul
- (Mobil Super 3000 X1) v nejhorším případě

Ještě jsem zapomněl zmínit asi důležitý údaj, že nyní je v autě 5w-30. Nebude to motoru chvíli vadit přejít na 5w-40 nebo mu to naopak prospěje? Najeto 145tis.

@PaveIN Čau do své 2.0DISI dávám Castrol EDGE Titanium FST 5W-40, momentálně mám nájezd 115000 km a jezdím zhruba stejně jako ty. Olej měním každých 15000 km. Přechod z 5W-30 nebude pro motor žádný problém a dobrá volba bude kterýkoliv olej co napsal @no_hits. Osobně nemusím od výměny do výměny dolévat ( na měrce ubyde caa 5mm za těch 15000 km) a motor vypadá spokojeně. :cool::cool:

@PaveIN Čau do své 2.0DISI dávám Castrol EDGE Titanium FST 5W-40, momentálně mám nájezd 115000 km a jezdím zhruba stejně jako ty. Olej měním každých 15000 km. Přechod z 5W-30 nebude pro motor žádný problém a dobrá volba bude kterýkoliv olej co napsal @no_hits. Osobně nemusím od výměny do výměny dolévat ( na měrce ubyde caa 5mm za těch 15000 km) a motor vypadá spokojeně. :cool::cool:
Díky moc za dalšího kandidáta :) Popravdě po tomhle oleji co jsi napsal jsem i koukal, jen 5w-30, protože jsem se držel toho, co mám v autě. Díky!

Asi trošku zvláštna otázka, ale zatiaľ s tým nemám skúsenosť. Ak si nechám vymeniť olej po cca 13tis km a potom okolo 20tis pôjdem na prvú prehliadku - vymenia mi ho znova? Je výmena oleja povinná súčasť garančnej prehliadky?

Díky moc za dalšího kandidáta :) Popravdě po tomhle oleji co jsi napsal jsem i koukal, jen 5w-30, protože jsem se držel toho, co mám v autě. Díky!
souhlasím s @devil5 .. také dávám dlouhodobě Castrol Edge FST 5w40 a motor si krásně přede. olej lehce dolívat musím, ale to je na nájezd 10-12 tkm, po kterých měním olej, normální. víc jak litrová pixla to není. co jsem přešel na tento olej, tak mi spotřeba při stejném stylu jízdy klesla o cca 0,5-1 litr / 100 km.

Přechod nevadí ale udělal bych jednu ze 3 věcí:
- následující výměnu oleje bych udělal ve zkráceným intervalu
- proplach BG
- proplach čistým olejem - po vypuštění starýho nalít čistej olej (nebo nějakou 5W-40) , stačí 75%, nechat běžet na volnoběh zahřátý, párkrát prošlápnout a vypustit

Ten olej FST má horší tepelnou i mechanickou odolnost oproti těm co jsem zmiňoval, je to takovej průměr, ve tvým případě můžeš použít, ale člověku co autu často šlape za krk, tahá karavany nebo jezdí plnej v kopcích bych ho nedoporučil

@myscho vymění za jejich, je to součást prohlídky, oficiálně bys měl po dobu zaruky jezdit jen k nim aby se zaručila ,,kvalita,, servisu a vyloučilo se poškození chybným servisem

Poslední úprava:
@no_hits ja som si to chcel nechať vymeniť u nich (aj keď je to drahšie), ale zdá sa mi škoda meniť to v takom blbom intervale.. teraz mám cca 12tis, takže by sa menil po 13 a potom po cca 18 keď pôjdem po roku na prehliadku. Asi to bude musieť vydržať :)

Asi trošku zvláštna otázka, ale zatiaľ s tým nemám skúsenosť. Ak si nechám vymeniť olej po cca 13tis km a potom okolo 20tis pôjdem na prvú prehliadku - vymenia mi ho znova? Je výmena oleja povinná súčasť garančnej prehliadky?
No jasně že ti ho vymění znova, bez toho by ti neuznali záruku.

Přechod nevadí ale udělal bych jednu ze 3 věcí:
- následující výměnu oleje bych udělal ve zkráceným intervalu
- proplach BG
- proplach čistým olejem - po vypuštění starýho nalít čistej olej (nebo nějakou 5W-40) , stačí 75%, nechat běžet na volnoběh zahřátý, párkrát prošlápnout a vypustit

Ten olej FST má horší tepelnou i mechanickou odolnost oproti těm co jsem zmiňoval, je to takovej průměr, ve tvým případě můžeš použít, ale člověku co autu často šlape za krk, tahá karavany nebo jezdí plnej v kopcích bych ho nedoporučil

@myscho vymění za jejich, je to součást prohlídky, oficiálně bys měl po dobu zaruky jezdit jen k nim aby se zaručila ,,kvalita,, servisu a vyloučilo se poškození chybným servisem
Vůbec bych si nedovolil zpochybňovat tvoje zkušenosti, ale pořád mi to nedá se nezeptat.
To co se píše v uživatelském manuálu, toho se držet nemusím?
Pokud ano, mám se držet zážehových motorů (Evropa) nebo zážehových motorů (vyjma Evropy)? V první možnosti mi to nenabízí vůbec olej 5w-40, a proto to ve mě vyvolává nejistotu...

Plus k tomu budu v zimě startovat denně, spíš jen o víkendech ne... záleží asi na zimě :)
Dálnice z toho mého nájezdu je tak 30%, zbytek okresky a popojíždění po městě.

Vůbec bych si nedovolil zpochybňovat tvoje zkušenosti, ale pořád mi to nedá se nezeptat.
To co se píše v uživatelském manuálu, toho se držet nemusím?
Pokud ano, mám se držet zážehových motorů (Evropa) nebo zážehových motorů (vyjma Evropy)? V první možnosti mi to nenabízí vůbec olej 5w-40, a proto to ve mě vyvolává nejistotu...
5W-40 má lepší tepelnou odolnost, 5W-30 zase lepší střihovou stabilitu ve finále (12-20 tis. km). Při zkráceném intervalu je lepší použít 5W-40. https://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti-motorovych-oleju---Viskozita všimni si, jak 5W-30 drží celou dobu stejnou linku.
viskograf.jpg

@shr3k myslím si, že kdyby BM viděl tento krásný graf a přečetl si nějaká ta pojednání o olejích a různé zkušenosti z různých fór, trochu se o to zajímal a celkově se k tomu autu slušně choval, že by mu vůbec nenastaly ty problémy.
Samozřejmě, smutné zase na druhou stranu je, že Mazda si to nedokázala pohlídat a udělat blbuvzdorné auto, respektive to chtělo více předvýrobního testování a nebát se třeba i přiznat nutnost častějšího servisu. Jenže to zase neradi slyší zákazníci. Takže potom je situace taková jaká je.

Back