Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.
Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu
pokud jezdis spis mesto a kratsi trasy s vice starty bez dalnic, tak presedlej na 5w30 jako ja... napr. RAVENOL HCL SAE 5W-30. driv jsem mel take tu ridkou "vodu" 0w20 a krom lepsi spotreby zadna dalsi pozitiva nevidim. spotreba mi stoupla cca o 0,5l/100kmCo tím chceš říct? Mám u toho zůstat?
Máš pravdu, že žádné dálky se s M2 nejezdí. Typicky do práce 30 km.@MK-M3 předpokládám že s M2 neděláš žádný dlouhý trasy (třeba 100km a víc) a jezdí se s ní především po městě. Ve 30000km není na opotřebení/žravosti oleje motoru co zkoumat. Problémy se začnou projevovat až po 100-150000km.
U xW-20 a podobných lehkoběžných olejů je jedním z problémů to že při delších trasách (nebo větším ohřátí) je jejich viskozita tak nízká že se u běžných motorů začnou nadměrně procpávat přes pístní kroužky hlavně v okolí zámku pístních kroužků, kde pak dochází k jeho spalování. Tyhle typy olejů (0W-20, 0W-16, atd) jsou vhodný pro hybridní motory, kde teplota samotnýho oleje + teplota bloku motoru nedosahuje takových hodnot a spalovací motor, který většinou nemá na svůj objem moc velký výkon (můžou si právě dovolit menší vůle v zámcích pístních kroužků), "stop-staruje" už při nízký teplotě třeba i 10x za 30 vteřin. Nebo jsou tyto oleje vhodný pro emisní zkoušky/homologaci což je dle mě ta alfaomega toho proč jsou dnes tak prosazovaný na úkor všeho.
I tak je doporučený u hybridů používat viskóznější oleje pokud je očekávána dlouhá cesta (cesta k moři atd...) při dálničním zatížení kdy ICE (spalovací motor) jede nonstop s tím že po návratu k běžnému ježdění se olej má zase vyměnit zpět za doporučený pro hybridní použití.
To dost dobre muze byt palivem a vodou v oleji? Treba mne smrdi olejová merka po benzinu skoro porad, i po vymene......jelikož měrka i po 10 tisících ukazovala stejně...
ahoj, rad mas v tomto vlakne spousty a spousty.. staci projit poctive starsi prispevkyZdravím! Potřeboval bych poradit, co dopřát mé Mazdě 6 GH 2008, 2.0, 108kw, najeto 145kKm za olej. Četl jsem si, že přímo Mazda doporučuje tam lít ten jejich originál, ale třeba víte nějakou lepší a taky levnější alternativu. Hlavně ten mazďácký olej je jen na objednávku a navíc nevím, u koho je nejlepší ho pak objednat. Díky za odpovědi.