• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

podvozek Pneumatiky

Jaké letní pneu 225/45 R18 pro lehce sportovní jízdu ? (každý 2 hlasy)

• Celkem voličů
    50
Tak samozřejmě. Pít se dá voda a jíst se dá chleba se sádlem a k tomu občas salát a jablko, aby nedošlo na kurděje, a asi bychom neumřeli. Taktéž na jízdu z bodu A do bodu B bez jakýchkoliv očekávání a nároků bych si nekupoval Mazdu, ale rovnou třeba desetiletou Thalii, Dacii nebo i Felicii, a opravdu bych pak neřešil jiné pneu na jiné nápravě. Mně k Mazdám nějak automaticky naskakuje "radost z řízení" a pak mi to přijde kontraproduktivní, když to auto má na víc a trochu jde i o bezpečnost. Samozřejmě pokud to finančně nejde, tak to nejde, ale pak je to zase zbytečná otázka, ne?

Za mě prostě zkusit sehnat dva kusy nebo celou mírně ojetou sadu (a dva nejlepší kusy z ní vzít) stejných pneu, jako jsou ty dvě, co bych si nechával.

Ale stáří pěti let bych se taky nutně nebál, pokud by to byl jediný důvod k výměně :)

Problém s nimi je že majú docela zvraskavene okraje aj gumu akoby pod dezenom niečo ako mini pukliny/štrbiny. Nie som žiaden odborník cez pneu ale myslím si, že tento stav nieje úplne idealny aj napriek dezénu 6mm v strede a hrany 5mm.

Skôr mi išlo asi o to porovnanie dvoch rôznych modelov pneu na jednotlivých osach. Čiže pre dobrý spánok tam dať to isté ak si chcem jazdu naplno užívať vo všetkých podmienkach. Podľa testov sú tie Turanza T005 výborne pneu vo všetkých rozmeroch (14-21) takže sa asi vyprdnem na tych 30euro naviac na jednom kole oproti tým lacnejším alternativam okolo 100euro za kus (Falken, Hankook, ..) .
Každopádne diky za názory

Poslední úprava:
Osobně bych taky nedal dva typy pneu na auto, byla to jen reakce zda ano či ne. Pro běžnou jízdu to ale bohatě stačí, stejně jak 5-ti letá pneu.

@Ondrej K Mazdu mám z přesně těch samých důvodů jako Ty, kvůli radosti z řízení. Proto mám už čtvrtou a i když byly všechny ojeté, řídily se úžasně a na pneumatikách zase až tak nezáleželo, pokud to nebyly žádné vyložené šunty. To, že máš na každé nápravě jiné pneu nevadí pokud jsou alespoň podobné kvality.
Kdysi jsem to takto řešil protože jsem většinou už koupil auto s různými pneu a nahradil ty horší dvěma novými třeba úplně jiné značky.
Dnes kupuji všechny stejné, ale plně chápu, když je někdo kvůli peněz "mixuje".

Já to taky chápu, ale ač jsem měl dřív levná auta, zrovna na pneu, brzdách nebo i stěračích jsem nikdy nešetřil - měl jsem vždy "nové", ne nejlevnější... To je samozřejmě subjektivní preference, ale za mě to prostě za pár tisíc (pokud vůbec tolik) nestojí (jsou-li to nějaké normální rozměry), proti cenám i těch starých aut a benzínu to byly drobné...

Ale nikdo tu nemluví o nejlevnějších, neexistují přece jen Micheliny nebo číny když to trošku přeženu :) jinak o brzdách se nebavím, u těch jsem někdy až zbytečně utrácel za Ebc a tak

Další týdenní update.
Michelin Pilot Sport 4 225/45/18 na 2 eshopech okolo 13200 za sadu včetně dopravy. Pneu-kvalitně a Pneuleader.
To už je hodně slušná cena na PS4. Navíc sada PS4 je o 7Kg lehčí než F1 Supersport - těm, co řeší rotující hmotnost už tohle nasadí brouka do hlavy ;)

Jo ,ty Micheliny teď dobře spadly na ceně. Vypadá to ,že níž už snad nepůjdou ba naopak. Nastal pravý čas ke koupi... Já řeším rozměr 215/45 R18

Ony se ceny ostatních gum, o kterých tady často mluvím, ať už letní nebo zimní, za poslední 2 týdny zastavily , ale Michelin PS4 padá. Řekl bych že se snaží vyprodat zásoby a na novou sezónu objednají pakl nových a ty budou zas za 16-17tis. Akorát já chtěl kupovat až za měsíc, protože teď se to ještě finančně trochu nehodí :D . Nasadili mě fakt brouka do hlavy. o_O

Za měsíc začne sezóna a ceny poletí vzhůru. Teď se zdá být nejlepší doba na koupi. Samozřejmě se počítá s tím,že DOT pneu bude starší. 019 max 018.Někomu to může vadit.

Něco na tom je, tak je jdu objednat, ukecals mě :D Dot xx18 mě nevadí. Ona i ta nová várka bude mít zřejmě rok 19 protože se vyrábí nejdřív před sezonou v zimě a výrobce bude chtít nejdřív poslat pryč to co mu tam dýl leží, čistě teoreticky.

Tak já nevím,můžeme ještě chvíli vyčkávat,ale něco mi říká,že konkrétně Michelin s cenou níže nepůjde.
Ale ten pneuLeader má divný systém. Napřed chce registraci,následně platbu kreditní kartou.. Do toho asi nejdu.

Tak objednáno v tom prvním. Mám to asi 3km od baráku, takže si to vyzvednu osobně. Ideální stav. Jen mě zaskočil poplatek 49Kč/guma při osobním odběru ale furt to vycházelo nejlíp tak uvidím

Poslední úprava:
Prvních 200km s Michelin Pilot Sport 4. Obrovský rozdíl. Za jízdy hlavně ve vyšších rychlostech o poznání tišší. Pohodlné. I při 4°C drží parádně. Tam kde jsem v buchlovakach (zatáčky) s předešlými pneu jel na 3ku 70 s pocitem limitu gum, si teď jedu na 5ku v klidu 90 auto jede kam chci a mám pocit jak kdybych jel 50. Kde bylo předtím potřeba zabrzdit protože auto na gumach plavalo a pusobilo nejistě teď prostě jen zatočím volantem. Znovu připomínám, že i když jedu o cca 20km/h rychleji , pocitově auto působí neskutečně klidněji jistěji a stabilněji a to i přesto, že mám momentálně nefunkční zadní stabilizátor viz https://www.mazdaklan.cz/threads/no-hits-m6-2-5-gh-liftback-nase-prvni-mazda.3352/page-4#post-82713. Spotřeba se ukáže až po pár nádržích zatím se nedá nic říct v tomto smyslu

Jj Lassa Phenoma, sada za 5-6 tis v 18" a zimní yokohama Wdrive taky nic moc :D

Prvních 200km s Michelin Pilot Sport 4. Obrovský rozdíl. Za jízdy hlavně ve vyšších rychlostech o poznání tišší. Pohodlné. I při 4°C drží parádně. Tam kde jsem v buchlovakach (zatáčky) s předešlými pneu jel na 3ku 70 s pocitem limitu gum, si teď jedu na 5ku v klidu 90 auto jede kam chci a mám pocit jak kdybych jel 50. Kde bylo předtím potřeba zabrzdit protože auto na gumach plavalo a pusobilo nejistě teď prostě jen zatočím volantem. Znovu připomínám, že i když jedu o cca 20km/h rychleji , pocitově auto působí neskutečně klidněji jistěji a stabilněji a to i přesto, že mám momentálně nefunkční zadní stabilizátor viz https://www.mazdaklan.cz/threads/no-hits-m6-2-5-gh-liftback-nase-prvni-mazda.3352/page-4#post-82713. Spotřeba se ukáže až po pár nádržích zatím se nedá nic říct v tomto smyslu
Určite bude info čochvíľa všade na nete, ADAC test 2020, letné pneu 225/40/18 .
Prvé sú akýsi Continental (je zrejmé, prečo asi ) a druhé v poradí s rovnakým počtom bodov, Michelin PS4, asi 2-3 roky za sebou sa to opakuje.
Takže za mňa, aj z vlastnej skúsenosti, Michelin PS4 je pravdepodobne úplná špička na EUpneu trhu, už len, aby cesty boli aspoň priemer kvalita....

Su zvědavej na mokro jak budou poslouchat. Tam by měla být značně lepší loňská novinka Goodyear Eagle Supersport. Jsou levnější, hlučnější, těžší a mají větší valivej odpor. Kdybych nenarazil na supr cenu PS4, bral bych je. Continental je podle mě průměrnej výrobce s velkým marketingem zasahujícím do testů. Za mě v nižších profilech gum od 17" Goodyear nebo Michelin. 16" a míň Federal, Nankang nebo pro méně náročné Hankook

...Kdybych nenarazil na supr cenu PS4, bral bych je. ...

Kolik byla super cena? Mám je na autě z fabriky a při defektu na 1 kole jsem málem omdlel (jediné skladem s dodáním do druhého dne byly 4200 za gumu, dokonce mi v pneuservise ani neúčtovali za práci, jak jsem se jim zželel :D ).

13300, jinak běžně byly okolo 15000 (225/45/18)

Back