Ne neotacim
Mám BP 2021 - koupeno na letních Bridgestone Turanza po létě prezuto na Conti AllSeason a na těch je teď 40 tisíc km a dezen 6mm. Nedávno sem jezdil náhradní BP 2023 s letními Toyo - to byla totální katastrofa. Ty Bridgestone vs Conti jsou za mne tak na stejno co do sucha možná lepší Conti v zatáčce nepiskaji spis hučí a přijde mi ze až později co je ale rozhodne lepší je komfort při stejném tlaku a pak samo lepší na vodě.
Co jsou sportovní pneu? No dobře třeba Pilotky ok taková lepší letní guma ale opravdu sportovní je až CUP verze. A i u tě sem došel k závěru ze na auto 345 PS je na okruhu zbytečná protože to auto je slabé na okruh a v běžném provozu je zas úplně zbytečná díky mizerný životnosti a tím ze už vůbec nemáš šanci ji využít.
Říkám v podstatě tohle - Mazda 3 není sportovní auto - fakt. Do běžného provozu na veřejné silnice stačí běžná letní pneu řekneme průměr a i ta ti umožní svezení do tě úrovně ze stejně budeš muset vybírat momenty kdy není provoz aby sis mohl chvilku užit. A tohle ti ale dnes umožní i prémiové celoročky.
Opravdu sportovní pneu jako je třeba pilot cup je na takové obyčejné auto do provozu zcela zbytečná. To auto nemá výkon, podvozek, a hlavně nejezdis na uzavřené trati kde bys dokázal využít vlastnosti těch gum.
A to jestli pilotky 5 nebo jaké jsou teď aktuálně umožní trochu víc než celoročka fajn asi jo P5 sem nejel (měl jsem snad 2) ale stále se bavíme o tom ze i na tě celoroční pneu můžeš jet tak, ze je to daleko za hranou běžného provozu a i tahle guma má na výkonově výrazně silnější auto než je M3.
Nechybí mi s nimi přilnavost co mi spis v M3 vadí jsou ty velké náklony - když si od mladý vemu M3 BM s Eibachem tak je to úplně jinde.
Takže bych to ukončil - ano je rada top letních pneu které jsou lepší - to nijak nepopírám. Ale tyhle pneu už M3 nevyužije. A ty celoročky se dnes vyrovnávají běžným letním pneu co sem měl možnost na M3 jezdit a i s nimi se dá jet tak ze si musíš hodně vybírat čas a místo abys měl k tomu prostor a neohrozoval lidi v provozu.
Též mám stále BN 2018 na Pilot Sport 3 a furt drží parádně ale už mají svá léta tak je chci vyměnit na další sezónu. Trochu mě baví to dnešní vyjadřování k slabému či silnému motoru. Mazda má poctivých cca 180 koní co nasává vzduch vlastní silou. Z tohoto pohledu je tah motoru skvělý a neporovnatelny s jinou atmosférou. Druhá strana mince je dnešní turbo motor. Vezmu malinký obsah a fouknu do něho steroidy. Je to jako obdivovat kulturistu na steriodech. Sám cvičím 20 let a stále jsem Natural. Je to radost dokázat něco sám bez cizí pomoci. Jakékoli dnešní auto má běžný obsah a do něj fouká pod tlakem jedno či dvě turba. Za mě je pocitově lepší ta pravá atmosféra co to roztáčí skutečně vlastní silou a běžným tlakem vzduchu. Teď tu neřeším supersporty ale běžná auta v kategorii Mazdy 3. To jen můj názor. Sám mám v rodině turba ale stejně raději lezu do atmosféry. Prostě to baví mnohem více řídit.
Samsung S22 256GB Tapatalk
Mazda 3 má v Max verzi 170PS G verze.
Ano taky mám raději atmosféry a sám byt sem jel plno turb bych si to nekoupil kor na denní ježdění.
Mám rad tu atmosféru a ano - ale vnímej to ,,slabá” v kontextu opravdu sportovních pneu, které smysluplne vyuzijes na okruhu ne v běžném provozu. A vyjet s Mazdou na okruh? Jestli chceš umřít nudou tak prosím…. Jel sem okruhy v BMW M3 e46 - taky atmosféra 3,2l 345PS a řeknu ti je to nuda i v takovém autě - ten výkon je fajn na okresce možná menší okruh ale něco jako Most je to proste málo. Opravdu sportovní auto - vykuchane na kost, vyladeny motor silnější brzdy se na okruhu chová úplně jinak.
A když tu někdo kdo celoroční pneu nikdy nejel napíše ze si na nich neuzijes sportovní jízdu na M3 v běžném provozu tak mi to nedá protože když už mluvíme o ,,sportovní” jízdě v M3 tak na tu ti i ty celoročky stačí bohatě.
Edit - Podívej ale sám jsem na ně byl skeptický a nevěřil tomu, hold není nad to něco si ověřit z vlastní zkušenosti. A jsou lidi co je jezdí na výrazně silnějších autech a i tam ta pneu stíhá.
PS - Michelin by měl byt na sportovní jízdu ještě lepší - nebo ta nová verze AllSeason 2. Ale i tohle stačí na M3.