• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

manuál Výměna převodového oleje (nejen) Skyactiv

• Vlákno založil Vlákno založil Max6
  • Datum založení Datum založení
Jako upřímně,já čekal že napíšeš dát opět Ravenol. Dobře, já tě poslechnu,dám ho podruhé a podruhé sem budu psát,že mi ten vzácný olej značky Ravenol nepomohl....A jsme zase na začátku.
Ano,vypadá to,že jsem první co má s tímto olejem problém. Který olej teď zvolit?

Tutela Transmission Geartech 75W-85 1438

Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90

Redline MTL 75W80

Díky za odpověď.

Jako upřímně,já čekal že napíšeš dát opět Ravenol. Dobře, já tě poslechnu,dám ho podruhé a podruhé sem budu psát,že mi ten vzácný olej značky Ravenol nepomohl....A jsme zase na začátku.
Ano,vypadá to,že jsem první co má s tímto olejem problém. Který olej teď zvolit?

Tutela Transmission Geartech 75W-85 1438

Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90

Redline MTL 75W80

Díky za odpověď.
Kdyby jsi chtěl tak Multivehicle ti můžu za nějakou symbolickou cenu poslat protože mi pár neotevřených flašek zbylo z dob testování olejů do převodovky. Tím chci i říct že ve Skyactiv manuální převodovce fungoval špatně. Proto mi zbyl.

@no_hits: @mellda ma rovnaky problem, ako Dave a menil uz ravenol 2x. Mal som moznost soferovat obidve auta, prevodovky drhnu cca rovnako, ako ta v mojom aute. Ako som uz pisal, s ravenolom prevody idu lahsie, ale drhne to rovnako, ako s original olejom. Musim napisat, ze aj ten amsoil co mam zacal drhnut a budem opat skusat nieco ine.

@nalimo Auto řadilo hodně špatně při mírném ohřátí oleje.

Prosím tě @max6,který castrol máš na mysli? Zkoušel jsi jich více? Protože v tomto tématu píšeš o Castrol Syntrans V FE 75W-80 API GL-4+.
Ty jsi zkoušel i Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90?

Ano. Měl jsem tu možnost (i díky kamarádům co se nebojí experimentovat) vyzkoušet více druhů převodových olejů v různých podmínkách ve Sky manuál převodovkách. Proto za sebe doporučuji při prvních náznacích špatného řazení dát do těchto převodovek Ravenol MTF-2. Pokud se majitel na výměnu vykašle a nějakou dobu s problémem jezdí tak už může být pozdě a žádný olej mu to "vydřený maso" nenahradí.
Proto jestli chceš "experimentovat", rád ti pošlu 2 nebo 3 flašky (neotevřený) Castrol Multivehicle, protože já už to nikomu do auta nedám.

@Max6 takze moja prevodovka je vydrena uz od vyroby, kedze sa tak sprava od nova? Preco za studena hned po nastartovani radi krasne hladko a ked sa olej zohreje zacina drhnut? Mne to uz prestava vsetko davat zmysel.

@nalimo Nemohu soudit jak na tom tvá převodovka je, když jsem s tvým autem nejel. To už je záležitost tvého autorizovaného servisu aby posoudil zda je problém v mazání převodů a synchronů nebo třeba v ovládání/vypínání spojky atd...

Tutela je tužší a ten castrol ještě víc, takže se objeví problémy i za studena.
Podle toho co popisuješ, jsou malý vůle, po zahřátí se vůle ještě zmenší a proto to začne drhnout. Vypadá to na konstrukční závadu. U některých mazd se to řešilo výměnou vymezovacích podložek na jedné z hřídelí, tady ale bude problém spíš ve vůlích řadícího mechanismu

@no_hits castrol je hustejsi a vizkoznejsi, ale ta tutela 75w85 geartech vyzera byt pri 15st priblizne rovnako husta, ako oleje 75w80, len ma o trocha vyssiu viskozitu. Myslis, ze by mohol pomoct prave naopak, menej viskozny a menej husty olej (preco potom neskusit ten Castrol Syntrans B 75W)? Mal som v prevodovke Shell Spirax S6, ktory sa parametrovo zasadne oproti ostatnym olejom lisi len v nizsej hustote pri 15st a prevody sa zacali zasekavat, nechceli vobec padat.

@Max6 nemas prosim skusenost v skyactiv prevodovke s olejmi?:
75w80:
1) BG Syncro Shift II
2) TUTELA TRANSMISSION XVI LD
3) Redline MTL
4) Mobil Delvac 1 Transmission Fluid
alebo 75w:
5) Castrol Syntrans B 75W
alebo 75w85:
6) Tutela Transmission Geartech 75W-85

Dakujem.

Je to tím že oba jsou 75W, ale studená viskozita je ovlivněna i trochu provozní viskozitou. U převodovky dělá problém právě viskoznější olej. Vytváří tlustší film a je vic medovitej, tím pádem klade větší odpor a hůř to řadí.
Pokud je ale problém za tepla je to spíše tepelnou roztažností kovových dílů a malými výrobními vůlemi. S nájezdem se to může zlepšit (hrany se ohoblují) a nebo zhoršit (hrany se o sebe "naostří - zmenší se jim náběh) toto se nevyřeší olejem ale jinou převodovkou resp by se to muselo rozebrat, díly opracovat a vrátit, ale to není vzhledem k povrchové úpravě dobrý nápad.

Od tutely do Japonců mám skvělou zkušenost s Tutela Car Technyx 75w-85 (tam kde předepisovali 90ku), ale v GH nefunguje - za studena je moc viskozní - drhne)

Pokud seš ochotnej to ještě jednou vyměnit, zkus Ravenol MTF-3 75W, má lepší čerpatelnost za studena, ale jak říkám podle mě je to spíš chyba výroby

chyba vyroby je to kazdopadne, ale autorizak tu chybu priznat nechce, nie som v tom sam, je nas kopec v cz/sk a ako citam zahranicne fora, tak aj v zahranici (niekomu to vadi viac, niekomu menej). Zrejme maju nariadenie zhora a vsade tvrdia zvasty typu, ze to je v poriadku, kazda mazda 3 (resp skyactiv) tak radi. Oni to ako reklamaciu neuznaju, lebo prevodovka funguje, radit sa da, kvalty nevypadavaju - je to len "kozmeticka" vada, resp. len zvukovy prejav. Preto som sa pustil do skusania olejov, lebo na roznych forach po svete ludom vraj pomohla vymena oleju za nejaky lepsi, lenze kazdy si haji svoje a tazko bez vyskusania zistim co bude najlepsie pre moju prevodovku. Dakujem za tip na MTF3, pridam si ho do zoznamu
Este snad @Max6 ma skusenosti s niektorymi olejmi z mojho zoznamu hore a niektore vyluci, aby som nemusel skusat vsetky.

Ten Ravenol se chová v mé převodovce po zahřátí hůře než origo olej. Ten sice též drhnul,ale jen občas a hlavně drhnutí lépe tlumil. Celkově jde po výměně oleje řazení lehčeji,jenže více drhne. Zajímavé ovšem je,že někdy jdou ty kvalty i po zahřátí jako po másle. Stačí ovšem někde zastavit,odběhnout do obchodu a opět je problém s drhnutím. To mi dělal ale i origo...
Fakt nevím,jaký olej teď dát.
Díky Max6 za nabídku oleje Castrol. Přes víkend se rozmyslím a dám ti vědět. Možná vezmu 2 litry.

Zkus to MTF-3, pokud nezabere, holt s tím nic neuděláš max rozebrat a upravit náběžný hrany řazení :D

Ty s tím Ravenolem nedáš pokoj...
Můžeš mi prosím doporučit jinou značku? Třeba Redline nebo Castrol? Vím že max6 psal,že mu Castrol dělal problémy po zahřátí a mě zas problémy dělá Ravenol.
Jen pro upřesnění,mám najeto cca 27 tis km. Mazda 3 g120 2018

Chtěli jste něco oveřenýho doporučit, doporučil jsem. Nejsem si jist jestli Tutela má něco s takhle nízkou viskozitou co by stálo za řeč

No nic, vyzera to tak, ze vezmeme osud do vlastnych ruk. Vyskusame zopar olejov od 75W, cez 75W80, 75W85 az po 75W90 a snad na nieco prideme a snad pomozeme ostatnym. Nikto nevylucuje, ze nakoniec neskoncime s vysledkom, ze Ravenol MTF2 je najlepsi. No zatial mi to pripada, ze nikto ten bozsky Ravenol neporovnal s Redline, Amsoil, BG atd (uz mi to tu pride, ako platena reklama na ravenol, nic v zlom)... Ja verim, ze funguje dobre, mal som moznost ho vyskusat a je v pohode, aj ked nemame priamy dokaz, ze nie je nic lepsie pre skyactiv. Nikto sa Vas tu nesnazi ponizit ani nic podobne, snazime sa len vylustit zahadu mazda skyactiv prevodoviek. Budeme Vas priebezne informovat, ak by sa chcel niekto pridat k testovaniu a rozlozit tak trocha financie a casove spektrum, tak nevahajte mna a Davida kontaktovat. Idealne okolie Brno a Olomouc, aby sme to vedeli vzajomne porovnat.

Tak cca za půl roku dejte vědět :) Já zůstanu nadále sponzorovaný firmou Ravenol. www.ravenol.cz Nejlepší oleje na světě Jóóó. :D:bag:

A kosmodisk je taky úplně supa věc Jó

Neberte to špatně, rád bych se k vám v testování přidal, ale v rodině už máme pouze CX5 v automatu a těm mejm pokusnej králíkům a i zákazníkům chutná Ravenol, takže jen tak ze srandy když něco funguje nemůžu nikomu nalejt něco jinýho (když by to bylo vlastně zbytečný). To bych si mohl teď dovolit jen kdybych měl já sám špatně řadícího skyactiva
K tomu půl roku jen dodám že když jsme ty různý oleje testovali, tak se čekalo nejen na zimní podmínky, ale i na letní podmínky s tím že konkrétně moje trojka absolvovala jak krátký trasy tak přesun 2000km (schodou okolností, ale do testu se to započítalo). Třeba takový Motul Motylgear 75W80 začal vykazovat nefunkčnost až po cca 5000km (nebo venkovních +30°C těžko říct) když se naplno ohřál po delší jízdě cca 30km v kuse a víc - toto mi otestoval kamarád v GJ2.0. Castrol Syntrans V FE 75W80 začal přímo u mě zlobit až po cca 500km a jen v mezidobí sudenýho a plně ohřátýho oleje (v tuto dobu nešlo zařadit skoro vůbec).
Prostě koukněte se kdy jsem psal ten návod a kdy jsem dal to upozornění - chvíli to trvalo
Proto přeji hodně úspěchů.

Poslední úprava:
Back