• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

karosérie Jak pečovat o automobil

Pomohly Vám tyto rady?

• Celkem voličů
    38
Ahoj, prosím o radu, zda voskování zvýší odolnost laku proti malým oděrkám/odštípnutím, ke kterým dochází zejména na kapotě od kamínků. Mám auto 3 měsíce a mám na kapotě 2-3 malé tečky odštípnutého laku. Díky za odpověď.
Ne, ani trochu.

Odesláno z mého SM-G975F pomocí Tapatalk

Voskování je na prevenci na mechanická poškození k ničemu. Možná tak ještě kvalitní nano technologie, ale ani to bych neviděl jako účinný prostředek. Šel bych do transparentní folie. Tam bude výsledek nejlepší. A pak taky trochu defenzivní jízda, aby byly pokud možno větší rozestupy...

Když letí pořádný šutrák (=5 mm a víc), navíc třeba z protisměru, a vy jedete kilo a víc, jakákoliv keramická ochrana nemá šanci, tam se prostě kinetická energie soustředí do bodu nárazu a tomu neodolá nic (ale pokud letí víc našikmo, tam to může třeba po hladkém povrchu, který tvoří keramika, nebo i tvrdý vosk, sklouznout). I odolný tlustý polyuretan někdy dostane pořádnou ránu tak, že se prosekne (a přitom ho třeba jídelním nožem nepropíchnete, jak se natahuje). Polyvinylchlorid pak nevydrží skoro nic.

Nejlepší ochrana před šutry je nevyjíždět z garáže :). Mám keramiku a jak píše shr3k proti kamenům žádná šance.

Neznáte důvod? Všiml jsem si na dost autech (různé značky,octavia-citroen aj.) loupání laku,auto vypadá,jako by mělo prašivinu,nebo jako loupání kůže po opalování,neví někdo co to způsobuje?

Všechno možný, ale za prvotní důvod bych označil často špatná péče o lak, jako nepoužívání vosku.

To, na co narážíš je jestli se nepletu loupání průsvitné horní vrstvy laku (clearcoat) která chrání barvu před vnějšími vlivy. Může to způsobit ptačí trus, který povrchovou vrstvu naleptá, silná chemie, posypová sůl. Zbytek pak dokoná sluníčko. Vosk tyhle vnější vlivy omezí, ale úplně tomu zabránit nejde. Další možnost je nekvalitní lakování, třeba po havárii.

Obecně to bude také podle mě důsledek eko terorismu. Trendy jako vodou ředitelné laky nanášené v ultra nízkých vrstvách si bohužel vybírají svou daň... Bezbarvý ochranný svrchní lak může mít třeba cca do 30 µm. Barvy jsou obecně měkčí... Prostě auto je čím dál víc spotřební zboží.

Dneska po obědě jsem jen tak narychlo umyl mazdici poprvé po 3 letech autošamponem s voskem značky Coyote. Podle návodu 50 ml šamponu na 10 litrů vody, namydlit a poté opláchnout hadicí čisté vody. Do sucha jsem vytřel jenom skla a část haubny, jinak boky a střecha nebylo třeba a kupodivu po zaschnutí nevidím nikde žádné zaschlé kapky nebo šmouhy. U šamponu za 120 Kč z Baumaxu docela pozitivní výsledek..:)20200822_132453.jpg

no dnes jsem poprvé strávil víc času na autě jak za starých mladých časů :) výsledek je že po pár zježených vlasech na hlavě u naší velevážené paní Doris..jse dílo dokonal a díky její trpělivosti a neskutečným radám musím říct i velice spokojen..samozřejmě nejdřív umyto a následně vosk od Doris a hraní si s autem..pak modlení se aby vydrželo nepršet a večerní výsledek po rozleštění v příloze

20200822_192434.jpg 20200822_192524.jpg

no dnes jsem poprvé strávil víc času na autě jak za starých mladých časů :) výsledek je že po pár zježených vlasech na hlavě u naší velevážené paní Doris..jse dílo dokonal a díky její trpělivosti a neskutečným radám musím říct i velice spokojen..samozřejmě nejdřív umyto a následně vosk od Doris a hraní si s autem..pak modlení se aby vydrželo nepršet a večerní výsledek po rozleštění v příloze

Zobrazit přílohu 30240 Zobrazit přílohu 30241
Taky jsem se tomuto v pátek věnoval...

No za me osobne..je namychany na miru..presnej na barvu..ale hlavne uzasna prace..opravdu profi pokud se dodrzi postupy...a hlavne co muzu potvrdit dnes....ipresto ze auto stoji pod stanim behem dne je na nem vzdy videt vrstvicka prachu a za dva tri dny je jak kdybych ho nemyl...dnes jsem si hral jeste s vnitrkem..a na aute ani stopa prachu..na tom laku nic nedrzi..po osetreni na nem sjede dolu i uterka a opravdu je jak jemna decka prdelka ..ze to tak musim prirovnat...proste neudrzi se na nem nic a ten lesk a zalesteni skrabancu...uzasne

Ten zazrak - namychane lahvicky - prijde na 170/100ml..a k tomu pri osobnim vyzvednuti i kopletni instruktaz co a jak delat...jinak zasila postou baleni po 0,5 l za 850..to vydrzi cca na 2-3 lesteni podle zaslosti puvodniho laku takze dle instrukci..na cely rok..doporucuji osobni kontakt treba i pres email...pani je studnice moudrosti co se tyce pece o auto :)

Já furt nepochopil jak lze namíchat ten zázrak na míru při objednání poštou...

No ten zazrak na miru namycha jednoduse...das ji info jak stary je auto v jakem stavu ten lak asi tak je a pak ji das cislo odstinu ...a je to

Ale pokud chceš pracovat detailně s lakem tak ho musíš vidět přece osobně, popis od člověka co se o to více nezajímá může být dost zavádějící, lakýrník taky potřebuje auto vidět, i když chceš namíchat barvu jen do lahvičky se štětečkem. Trochu mě to připomíná oleje - joo auto má 10 let, to bude už určitě žrát , nalij tma 10W60...... Zkrátka mi to přijde divné ;)

No jasne ale musis si uvedomit ze tady nejde o barvu z pohledu lakyrnika ale o osetreni laku..coz je vrstva nad barvou a jde hlavne o jeho ochranu..nikoli o prelakovani...takze typ laku je dany automobilkou a jeho stari cca taky...samozrejme hraje roli jeho osetreni a stav pred..ale opravdu to jak je namychan vosk nelze prirovnavat k mychani barev ke vsemu nikdo netvrdi ze nemuzes za Doris dojet a prizpusobit vosk uplne na miru..ja jen tvrdim ze to co mi poslala bylo absolutne dokonale a ja sam..jko laik a amater jsem byl nadsen z toho kdyz se takovy pripravek da na auto a neda se srovmat zatim.s nicim co jsem do ted na auta pouzival :)

jistě ale potom bych "na míru" zas tak netvrdil, spíš bych řekl přizpůsobený na více opotřebený laky. Po osobním setkání je to věc jiná. Taky můžu s klidem říct že mytí šamponem , korossol, clay a hybridní vosk se nedá taky srovnat s tím co jsem předtím používal :)

Back