• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

karosérie Jak pečovat o automobil

Pomohly Vám tyto rady?

• Celkem voličů
    38
Předpokládám že ten šampon snižuje podobně jako většina mycích prostředků povrchové napětí vody (je tekutější), tím pádem lépe a rychleji vytéká ze spár a tvoří menší kapky :)
Ale třeba se pletu, každopádně bych neočištěný auto s neudržovaným lakem samotnou vodou nemyl, udělá to víc škody jak užitku

Připusťme, že ten šampon bude fungovat tak, jak popisuješ. Jak ho ale dostat do všech spár, kam nateče tlaková voda (z hadice, z wapky...)?

Jinak, jak zde "hajduk" někde postnul toho bigboie...o něčem takovém přemýšlím. Toto konkrétní provedení však nebude mít sílu na vyfoukání celého auta. Spíše by se mi zamlouvalo to silnější provedení :)

Přidám i svůj komentář. Nejsem příznivce šamponování, dvou kbelíků apod. Ne, že by to nefungovalo, to netvrdím! Sám jsem to párkrát zkoušel. Jenže drtivá většina z nás nemá tu trpělivost, sebekázeň a profesionální přístup jako @Natural. Stačí jediná chyba, jediné opomenutí a garantuji, že si na laku vykouzlíte nehezké hologramy. Kontaktní mytí je strašně riskantní, u tmavých barev dvojnásob!

Snažte se raději omezit kontakt s povrchem laku na minimum. Nahraďte tyhle kroky bezkontaktní myčkou. Bezkontaktní myčka Vám usnadní práci a pak můžete vesele voskovat s minimálním rizikem vzniku mikroškrábanců. Používám tuto metodu několik let s osvědčeným výsledkem. Přidávám odkaz do svého tématu, kde je starší PDF prezentace s obrázky, jak postupuji:

Mazda 6 2.5i GL pohledem koncernisty

Tuhle metodu jsem vyvinul svým přirozeným citem dělat věci co nejefektivněji a s nejmenší námahou. Prostě nemám nikdy moc času nebo jsem líný. Přeložte si to, jak chcete. :D Samozřejmě jsem se inspiroval i tím, co mě naučil Robin a Doris.

Ja jsem naopak zastancem klasicke dvoukbelikove metody v klidu doma :) Ono ty bezkontaktni mycky nejsou taky uplne setrne a nektere jejich mikroprasky umi nadelat peknou paseku. A urcite neumyji auto tak dobre, jako setrne rucni myti. K tomu abych predesel poskrabani laku pri rucnim myti, pouzivam predmyti pomoci aktivni peny, ktera krasne zbavi lak nejhrubsich necistot ;) V obdobi mezi voskovanim umyvas na mycce pouze cistou vodou?

Přidám i svůj komentář. Nejsem příznivce šamponování, dvou kbelíků apod. Ne, že by to nefungovalo, to netvrdím! Sám jsem to párkrát zkoušel. Jenže drtivá většina z nás nemá tu trpělivost, sebekázeň a profesionální přístup jako @Natural. Stačí jediná chyba, jediné opomenutí a garantuji, že si na laku vykouzlíte nehezké hologramy. Kontaktní mytí je strašně riskantní, u tmavých barev dvojnásob!

Snažte se raději omezit kontakt s povrchem laku na minimum. Nahraďte tyhle kroky bezkontaktní myčkou. Bezkontaktní myčka Vám usnadní práci a pak můžete vesele voskovat s minimálním rizikem vzniku mikroškrábanců. Používám tuto metodu několik let s osvědčeným výsledkem. Přidávám odkaz do svého tématu, kde je starší PDF prezentace s obrázky, jak postupuji:

Mazda 6 2.5i GL pohledem koncernisty

Tuhle metodu jsem vyvinul svým přirozeným citem dělat věci co nejefektivněji a s nejmenší námahou. Prostě nemám nikdy moc času nebo jsem líný. Přeložte si to, jak chcete. :D Samozřejmě jsem se inspiroval i tím, co mě naučil Robin a Doris.

WAPka / bezkontaktní myčka je fajn, ale nikdy ti nevyčistí/neumyje lak, tak jako když to uděláš ručně s patřičnýma prostředkama.
Jeden důkaz za všechny viz. fotky.
Špinavá strana je po clayování 1/4 střechy. Auto je parkované v garáži pouze v mé soukromé a prakticky vyjíždí ven jen víkendově, protože přes týden mám služební a na wapce je to auto myté minimálně 1x měsíčně.

IMG_20190425_192750.jpg IMG_20190425_192802.jpg

Osobně, co se týče 2 kbelíkové metody, jak kdy, pokud chci auto víceméně jen otřít/omýt ručně tak je to poměrně zbytečné.
Pokud jde o nějaký důkladnější umývání / čištění laku / voskování, tak ano.
Ono je to pak znát.
IMG_20190426_132012_1.jpg

Poslední úprava:
Ja jsem naopak zastancem klasicke dvoukbelikove metody v klidu doma :) Ono ty bezkontaktni mycky nejsou taky uplne setrne a nektere jejich mikroprasky umi nadelat peknou paseku. A urcite neumyji auto tak dobre, jako setrne rucni myti. K tomu abych predesel poskrabani laku pri rucnim myti, pouzivam predmyti pomoci aktivni peny, ktera krasne zbavi lak nejhrubsich necistot ;) V obdobi mezi voskovanim umyvas na mycce pouze cistou vodou?

Nevím, čím máš podloženo, že mikroprášek může poškodit lak? Veškeré testy se provádí strašně dlouho za mnohem náročnějších podmínek, než jaké skutečně na podobné myčce panují. Lak si můžeš poškodit v případě, kdy nedodržíš bezpečnou vzdálenost s wapkou nebo je povrch laku mechanicky poškozen. Spíše je nevýhodou některých myček to, že nepoužívají PH neutrální chemii. Provozovatel kvalitního zařízení však použití PH neutral uvádí na svých stránkách nebo přímo na myčce.

Mezi voskováním umývám normálně. Ten mikroprášek vosk nijak zásadně neodstraní. Byl jsem s autem před voskováním na myčce snad desetkrát a voda při dešti z laku pořád nádherně stékala. Jak jsem ale psal, já voskuji zhruba každé dva měsíce, tak možná je to ten důvod. Mimo voskování se laku auta snažím nedotýkat a zatím se to dost osvědčilo.

Podlozene to mam od uzivatelu bezkontaktnich mycek z ruznych detailingovych for a skupin. Osobni zkusenost nemam, na mycce oplachuji pouze obcas cistou vodou, pyl nebo mirny prach:)Za me je setrnejsi, a hlavne ucinnejsi predmyti ph neutralni aktivni penou a pote dvoukbelikova metoda s ph neutralnim samponem... A ktera ze to prumyslova mycka pouziva ph neutralni chemii? Diky

@Hajduk, podívej se na stránky provozovatelů bezkontaktních myček. Mnozí uvádí, že používají měkčenou, PH neutrální, demineralizovanou nebo jinak upravenou vodou. Případně uvádí, že používají filtrovanou vodu s obsahem mikroprášku a neutrálním PH. Máme tady téma Myčky, wapky - vaše zkušenosti, tam bude pár tipů.

Ja osobne jsem na takovou mycku jeste nenarazil, jejich chemie je vetsinou agresivni aby mela patricny efekt. Proto jsem se ptal kde jezdis ty ;)

No takze jsme se dozvedeli to co uz vime davno, a to ze rucni myti je nejlepší ale nejdelsi :D

Nevím, jestli jste to už viděli, ale mě to zaujalo. Co za prase s tím muselo jezdit? :) Byla radost sledovat, jak auto znovu ožívá.

Nevím jestli "prase" nazval bych to více vulgárněji :D ale ten bílej popílek je prach z hasicího přístroje - jinak moc hezká práce

Poslední úprava:
Twl pan je peknej suteren. To je pro me novinka strikat penu odshora dolu. Ja blbec to dosud delal naopak :D.

A ten kec s tou demi-vodou, ze se rozjedes a je to suchy....taky pobavil. To mozna v laboratornich podminkach. V praxi se na to okamzite nabali prach a bordel ze silnice. No a byt majitelem RR a pani mi to vzit tim praskem, tak mozna vrazdim!

No...nevím o co se přesně jedná, ale přijde mi to jako promo na nějakou čistící službu:)

Panove, prosim o radu, při změně teplot začali vrzat panty 5 dveří, dle doporučení bych použil:
Motul Chain Lube Road Plus C2+,
jenže nachazim jen tento :
Motul Chain Lube Road Plus PTFE, je to to samé ??

V Praze (Jeremiasova) a Pisku (pod okruhem na Budejice) je bezkartacova laserova mycka. Ta vam auto neposkrabe. Jsou jedinne v republice, Moravakum neumim poradit.
Laserová myčka je i v Rudné u Prahy...

Odesláno z mého SM-G975F pomocí Tapatalk

Ahoj, prosím o radu, zda voskování zvýší odolnost laku proti malým oděrkám/odštípnutím, ke kterým dochází zejména na kapotě od kamínků. Mám auto 3 měsíce a mám na kapotě 2-3 malé tečky odštípnutého laku. Díky za odpověď.

Back