• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Mazda3 BP 2019 - obecně

Kluci, mám za sebou prvních cca 600 km. Neměl jsem vlastně čas si s tím autem nijak pohrát, ani ho pořádně nastavit. Z našeho výletu mi vyvstalo několik prvních otázek. Prosím, pomozte mi je vyřešit ;) Předem díky.

1) ALH
Upřímně jsem vůbec nepochopil, jak funguje sytém ALH (adaptivní světlomety). Jedu si takhle normálně za dne - dobře, možná bylo trochu šero a déšť - a nejednou se mi rozsvítí zelená kontrolka “světlometu s Áčkem”. Říkám si, proč to dělá, když jedu skoro krokem v obci. Tak jsem vlevo na páčce vypnul ALH. Pak když jsem to chtěl zas zapnout, tak jsem tlačítko znovu zmáčkl a k mému překvapení se nestalo vůbec nic (žádná kontrola, nic…). Myslel jsem si, že ALH se aktivuje JEN při zapnutých dálkových světlech, kdy vykrývá protijedoucí auta, ale evidentně to tak není. Můžete mi to prosím někdo vysvětlit? V manuálu jsem tu kapitolu četl snad 5krát a vůbec tomu nerozumím. Znovu se mi zelená kontrolka ALH objevila snad až další den... to jsem stál pro změnu na světlech za autem.

2) Čtení značek
Čtení značek nefunguje, když je aktivní navigace přes CarPlay (používám Waze). Pokud navigování ukončím (Waze je spuštěný, ale není zadaná žádná trasa), rozpoznávání značek funguje (blbě, ale funguje). Řeší to nějaká aktualizace firmwaru?

3) Měření spotřeby
Jak prosím funguje měření průměrné spotřeby? V předchozí Mazdě jsem popravdě spotřebu nijak neřešil (jen jsem si nuloval ujeté kilometry), ale teď by mě to celkem zajímalo. V manuálu píšou, že podržením TRIP se vynuluje průměrná spotřeba pro TRIP A a TRIP B. Zdá se mi ale, že se vynuluje akorát počítadlo ujetých kilometrů pro TRIP A a B (pokud přepínám pak krátkým stiskem mezi celkově ujetou vzdáleností a režimy TRIP A a B, spotřeba se nijak nemění). Chci prostě počítat průměrnou spotřebu odznovu, jak to vynulovat? U syrového motoru se mi ustálila po 600 km na hodnotě 6,9 l. Někde v manuálu pak píšou o podržení INFO po dobu 1,5 s.

4) BOSE
Používáte u BOSE režim CenterPoint a pokud ano, v jaké úrovni? A jaký nastavení basů? Chápu, že je to čistě subjektivní, ale jen ze zvědavosti

5) Firmware
Jaká je poslední verze firmwaru CMU? 10012?

6) Hlídání jízdních pruhů
Pořád moc nerozumím rozdílu mezi tím, když se na přístrojovce zobrazí “auto, které přejíždí oranžovou čáru” (toto jsem viděl snad jednou) nebo "volant v červeném kruhu" (toto jsem viděl naopak často). Dál mi přijde divné, že když chci ženě ukázat, jak to auto bude tahat za volant (jakože je superbezpečné), když se úmyslně pokusím přejet přes čáru, prostě to zrovna nic neudělá (a to středová čára byla jako nová).

7) Varování v couvací kameře
Nemám Safety paket a při couvání se mi v couvací kameře zobrazují dvě žluté horizontální šipky, které (aspoň myslím) varují před příčně projíždějícím autem. Je to možné?

@Michall už to perfektně rozebral, snad jen k 1) ještě dodám, že za plného denního světla se ta zelená kontrolka nerozsvítí nikdy, jen za opravdu hodně snížené viditelnosti (dá se i nastavit citlivost, kdy se potkávačky automaticky rozsvítí, já nastavil nejvyšší, aby se zapínaly co nejdřív). Spotřebu řeším jen stylem, že po vypnutí motoru mrknu na displej infotainmentu, kde mi to napíše, za kolik byla aktuální jízda (občas se s manželkou hecujeme, za kolik dokážeme dát stejnou trasu :laughing: ). A co se týče audia, tak Centerpoint mám také na 1, při vyšších nastaveních byl ten zvuk takový "divný" (nevím, jak to líp popsat). Basy mám na +3, naštěstí mi zadní plato nerezonuje, respektive malý náznak jsem zaznamenal jen jednou při hlasitosti, kdy bych při dlouhodobém poslechu ohluchnul.

@Michall už to perfektně rozebral, snad jen k 1) ještě dodám, že za plného denního světla se ta zelená kontrolka nerozsvítí nikdy, jen za opravdu hodně snížené viditelnosti (dá se i nastavit citlivost, kdy se potkávačky automaticky rozsvítí, já nastavil nejvyšší, aby se zapínaly co nejdřív). Spotřebu řeším jen stylem, že po vypnutí motoru mrknu na displej infotainmentu, kde mi to napíše, za kolik byla aktuální jízda (občas se s manželkou hecujeme, za kolik dokážeme dát stejnou trasu :laughing: ). A co se týče audia, tak Centerpoint mám také na 1, při vyšších nastaveních byl ten zvuk takový "divný" (nevím, jak to líp popsat). Basy mám na +3, naštěstí mi zadní plato nerezonuje, respektive malý náznak jsem zaznamenal jen jednou při hlasitosti, kdy bych při dlouhodobém poslechu ohluchnul.
Mně to rezonuje cca od hlasitosti 20+. Pakárna.

Chtěl bych poděkovat @Michall za pomoc při aktualizaci MZD Connect. Vypadá to, že se zadařilo :cool: Mikrofon jsem ještě nezkoušel, ale to by už teda asi byla haluz :)

Chtěl bych poděkovat @Michall za pomoc při aktualizaci MZD Connect. Vypadá to, že se zadařilo :cool: Mikrofon jsem ještě nezkoušel, ale to by už teda asi byla haluz :)
To jsem ti zapomněl napsat. Úplně mi to vypadlo. Ten mi nefungoval. Odpojil jsem na 5 minut baterií a naskočil. Nic se ne vymazal. Já používám často Siri, takže bych to nezkousnul :X

Můžete pak někdo zkusit tlak v pneu měřákem a přes TPMS? Měřák mi ukazuje 240-250, v na displeji podle TPMS to je 270, tak nevím, čemu věřit o_O

Tak pak dej vědět jak jsi dopadl.Docela by mě to zajímalo.
Dneska jsem to zkoušel. Na plastu přístrojovky zdá se není vůbec nic, takže super. Uvidím ještě zítra, jak na to zasvítí slunko. Původní stav viz příloha (109). Na palubovce jsem měl od předání jakýsi flek (114), který jsem zkusil přejet jen navlhčeným mikrovláknem a ouha, najednou se mi ta matná palubka jaksi zamastila (115), zvláštní :D. Ale tím přípravkem se to zas spravilo. Klavír s tím šel taky pěkně. :)

IMG_0109.jpg IMG_0114.jpg IMG_0115.jpg

Udělají update firmwaru i na garančce?
Když jim řekneš tak ano, automaticky to ale nefunguje. Mně se nechtělo čekat. Včera jsem chtěl říct něco Siri a úplně mi zamrzl infotainment, nešlo s tím vůbec nic dělat, až za 5 minut se sám restartoval. Doufám, že verze 10047 opravuje i toto. Jede i ten mikrofon, takže super. A konečně funguje i čtení značek při spuštěné Waze navigaci.

Když jim řekneš tak ano, automaticky to ale nefunguje. Mně se nechtělo čekat. Včera jsem chtěl říct něco Siri a úplně mi zamrzl infotainment, nešlo s tím vůbec nic dělat, až za 5 minut se sám restartoval. Doufám, že verze 10047 opravuje i toto. Jede i ten mikrofon, takže super. A konečně funguje i čtení značek při spuštěné Waze navigaci.
Ale systémové hlasové zadávání fungovalo i před updatem, ne? Siri jsem ještě nezkoušel, ale to nepromítání značek při jakékoliv navigaci skrz Carplay mě docela štve.

Ale systémové hlasové zadávání fungovalo i před updatem, ne? Siri jsem ještě nezkoušel, ale to nepromítání značek při jakékoliv navigaci skrz Carplay mě docela štve.
Asi fungovalo, já ho nikdy nezkoušel. Používám jen CarPlay a Siri. Jde o to, že na konci manuálu pro upgrade firmwaru je varování, že po upgradu se má vyzkoušet mikrofon, který může přestat fungovat (v tom případě je potřeba odpojit baterku). Naštěstí mě nic takového nepotkalo.

Dneska jsem to zkoušel. Na plastu přístrojovky zdá se není vůbec nic, takže super. Uvidím ještě zítra, jak na to zasvítí slunko. Původní stav viz příloha (109). Na palubovce jsem měl od předání jakýsi flek (114), který jsem zkusil přejet jen navlhčeným mikrovláknem a ouha, najednou se mi ta matná palubka jaksi zamastila (115), zvláštní :D. Ale tím přípravkem se to zas spravilo. Klavír s tím šel taky pěkně. :)

Zobrazit přílohu 29104 Zobrazit přílohu 29105 Zobrazit přílohu 29106
Tak říkáš,že zatím bez následků?:)

Můžete pak někdo zkusit tlak v pneu měřákem a přes TPMS? Měřák mi ukazuje 240-250, v na displeji podle TPMS to je 270, tak nevím, čemu věřit o_O
Mě to taky měří všelijak.Nafoukám kompresorem 250,měřák ukazuje tak nějak okolo,ale tomu moc nevěřím a TPMS tak 270.Pak to vždycky odfouknu podle TPMS tak na 260+-.Jeto ošemetné.Podle toho jak se ty kola zahřívají nebo jestli naně svítí sluníčko a podobně.:confused:Takže nafoukám a kontroluju v garáži před jízdou podle TPMS.:)Jen tak mimo téma,jak jsi dostal pod příspěvek ty údaje o autě?nějak na to nemůžu přijít:).Dík

:grinning:
Tak říkáš,že zatím bez následků?:)
Bohužel. Mikroškrábance tam jsou. Ony už tam asi byly i když jsem auto dostal, ale dnes, jak mi zasvítilo na přístrojovku, jsem si toho všiml.

Středový displej mi začal nesnesitelně drnčet. Levé zrcátko se třepe a to mám 800 km. Nerad to říkám, ale to auto je šunt :joy:

To auto je zacatek vyroby :). To si nikdo, kdo chce vychytany detaily, nekupuje. U zadny znacky. Pribehu nespocet. Proto taky odrazuju mistnaky, co si chtej koupit jetou trojku minuly generace, od 2014 modelu i se sebemensim najezdem. Az tak kolem 2016/2017 se mi zdalo, ze jsou zasadni veci vychytany (tam odchazely treba i klimy, nejen nejaky drnceni).

:grinning:
Bohužel. Mikroškrábance tam jsou. Ony už tam asi byly i když jsem auto dostal, ale dnes, jak mi zasvítilo na přístrojovku, jsem si toho všiml.

Středový displej mi začal nesnesitelně drnčet. Levé zrcátko se třepe a to mám 800 km. Nerad to říkám, ale to auto je šunt :joy:
Zrcátko se klepe od novoty. Bude to resitelna věc. Displej taky, svépomocí max 30 minut. Nebo dealer. Každopádně tohle potkává všechny výrobce.

Poslední úprava:
Uznávám, že můj výrok byl přehnaný. Taky je tam smajlík ;) Každopádně u mého konkrétního modelu měli Japonci minimálně rok, možná rok a půl na to vyladit výrobu. A neudělali vůbec nic. :cool:

nahoře na stránce vedle položky " Doručená pošta " máš HHbota , když na to najedeš tak druhá kolonka vlevo je " Podpis " ;)

máš certifikovaný měřák ?
nahoře na stránce vedle položky " Doručená pošta " máš HHbota , když na to najedeš tak druhá kolonka vlevo je " Podpis " ;)

máš certifikovaný měřák ?
Dik za info.To bohužel nemám,:(tak to tak nějak průměruju podle měřáků co jsou k dispozici a podle vzduchové pistole s manometrem na kompresoru,ale jestli jsou hodnoty správné ví Bůh.:innocent:;)

Back