• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

motor Odemčení výkonu u řídících jednotek motorů Skyactiv-G, Skyactiv-D (chiptuning, i pro RF, R2, LF, L5, L3 a ostatní)

Přidám něco pro inspiraci. M3 BP odemčená od mistra @shr3k na 150k, včera jsem se vrátil z dovolené v Jeseníkách. Vzhledem k tomu že jsem musel denně objíždět půl Jeseníků kvůli uzavírce, tak jsem skončil ve 3 lidech na průměrné spotřebě 6,1 , což je vzhledem k terénu dle mého názoru víc než skvělý. Za sebe můžu říct, a to už jsem tu několikrát psal, že hned po zvýšení výkonu jsem si všiml snížení !!! spotřeby o cca 0,5 -1 litr.Jasně teď když je auto konečně trochu víc při životě a jedu sám tak tomu naložím, ale spotřebu stejně moc neřeším, to bych musel chodit po svých abych ušetřil :)

lidi co pořád máte s tou spotřebou :worried:, tady by chtěl každý vyšší výkon a nižší spotřebu , tomu nerozumím. Buď se chci svézt, trochu na to šlapu - takže to víc žere, nebo jezdím na klobouka, abych se mohl chlubit spotřebou kolem 6ti litrů, ale to pak nepotřebuju upravovat mapu motoru
Pro me je spotreba naprosto zbytecny udaj, akorat zabira misto v palubnim menu. V tomhle je M3 na prd, hovadiny tam jsou, ale ten nejvic nejdulezitejsi udaj, teplota a tlak oleje, tam neni!

Joo, naposledy tam svitilo neco kolem 7.9 l. Jezdim sam, kufr prazdnej... jestli ja to nemam rozbite :joy:

@shr3k - 5 měsíců, cca 8tkm, takže upravenou VVT mapu bych považoval za otestovanou, jedinej rozdíl oproti standartnímu ADAKTu bude cca 0,5L/100km vyšší spotřeba ve městě (dost využívám vyšší tah v nižších otačkách - dřív to bere). Takže ještě jednou díky že jsi vyšel vstříc mým nestandardním požadavkům ;)

Pro představu ostatním kolik to žere převážně na dálnici se zaplou klimou a většinou zaplým tempomatem (cesta do Itálie a zpět) , můžete kouknout SEM

Stále nemohu pochopit, jak může tak snadno dojít k citelnému zlepšení výkonu u atmosférické jednotky pouhým přehrátím mapy? Třeba jestli mi někdo dokáže vysvětlit, jak se dostane G122 na G165 (opravdu stejný motor/stejné vačky)? Respektive co všechno se změní nebo nastaví? Furt si říkám, jestli není třeba skrácen charakter plynového pedálu a není to trochu "placebo", jakože je zkrácena délka rozsahu plynu a tudíž při stejné intenzitě sešlápnutí je posunutá křivka otevření klapky. Není to žádné zpochybňování, ale spíše mě zajímá, co je vlastně hlavním aspektem toho úspěchu bez jakéhokoli odborného chiptuningu. Většina odborníků všude uvádí, že atmosféra upravovat téměř nelze a má své limity. Děkuji předem někomu, kdo mi to třeba vysvětlí.

Stále nemohu pochopit, jak může tak snadno dojít k citelnému zlepšení výkonu u atmosférické jednotky pouhým přehrátím mapy? Třeba jestli mi někdo dokáže vysvětlit, jak se dostane G122 na G165 (opravdu stejný motor/stejné vačky)? Respektive co všechno se změní nebo nastaví? Furt si říkám, jestli není třeba skrácen charakter plynového pedálu a není to trochu "placebo", jakože je zkrácena délka rozsahu plynu a tudíž při stejné intenzitě sešlápnutí je posunutá křivka otevření klapky. Není to žádné zpochybňování, ale spíše mě zajímá, co je vlastně hlavním aspektem toho úspěchu bez jakéhokoli odborného chiptuningu. Většina odborníků všude uvádí, že atmosféra upravovat téměř nelze a má své limity. Děkuji předem někomu, kdo mi to třeba vysvětlí.
U koncernu Ti za "cena od" dají tříválec a když si připlatíš, tak čtyřválec. Mazda je ale relativně malá automobilka. Než vyvíjet více různých motorů, tak je pro ně levnější/jednodušší udělat jeden o výkonu kolem 12O kW a za "cena od" ho přiškrtit na nižší výkon 90 kW jen na úrovni softwaru ŘJ. Tudíž pak není problém dostat se na "plný" výkon jen úpravou softwaru.

Většina odborníků všude uvádí, že atmosféra upravovat téměř nelze a má své limity
to je pravda, ale tahle Mazdí atmosféra je uměle softem oříznuta např. právě na těch G122. Takže stačí to "pouhé" přehrátí palivové mapy ( velmi zjednodušeně napsáno )

A netušíte náhodou co stálo za tím, že do 3 BM sedanů dávali narozdíl od hatchbacku jen a pouze těch 88 kW? :)

Stále nemohu pochopit, jak může tak snadno dojít k citelnému zlepšení výkonu u atmosférické jednotky pouhým přehrátím mapy? Třeba jestli mi někdo dokáže vysvětlit, jak se dostane G122 na G165 (opravdu stejný motor/stejné vačky)? Respektive co všechno se změní nebo nastaví?
Jak už odpověděl kolega předemnou, existuje jedna varianta motoru která je někde na 4 až 4,5tis otáček přiškrcená a většině lidí co mají to auto jako přibližovadlo to tak vyhovuje, a protože motor netočí tak ani oproti "silnější" verzi nepoznají rozdíl, takže tam se nahraje "plnohodnotná" mapa a je vyřešeno. Jako příklad přikládám srovnávací graf z Mazdy 3 (přiškrcená + plná verze).
Mazda 3 G120 vs G165.png

A pak je tady ještě mapa od proměnného časování, které je např u GH využité jen při hodně sešlápnutém pedálu a ani nejde na max (je tam ponechána velká rezerva - viz navýšení 5 stupňů u ADACTu).
Proměnné časování má největší vliv v nízkých otáčkách a nezanedbatelný ve středních, ve vysokých otáčkách už pro běžného člověka co se rád sveze rozdíl a co ladit v podstatě není. Pokud někdo řeší křivku a chce z toho vyždímat nejvíc , tak samozřejmě je odpověď jasná - ladění na brzdě.
Pro většinu z nás však stačí jen posunutí výchozích hodnot. Přikládám tabulky průběhu pro srovnání. Tu poslední verzi mám v GH jen já zatím pokud vím, pokud by chtěl někdo srovnat a vyzkoušet, můžeme se domluvit.
VCT srovnani.png
Pokud to bude vadit @shr3k, tak to samozřejmě smažu ;)

Nebudu rozvádět knowhow, co se změní, ale dám jednu podstatnou křivku, load limiter G120 vs G165 (není to jen o něm):
1626115773919.png

Teď jsem absolvoval downgrade v rámci garančky zpět na G122 a následně upgrade shr3ckem opět na G150. Za mě rozhodně citelný nárůst výkonu v nízkých a středních otáčkách a plynulé pokračování i do vysokých. Na spotřebu má úprava minimální vliv. Motor má takový jadrnější projev, je trochu víc slyšet a mnohem lépe se sbírá. Shr3ckovi velký dík!
To polonside: podle mě ani nejde vlastně o tuning, ale spíš o odstranění omezení, které má G122 z prodejních důvodu.

Nevrací původní verzi, nahrává novou s opravenými chybami, pokud mu to výrobce proplatí v rámci servisního programu.

U koncernu Ti za "cena od" dají tříválec a když si připlatíš, tak čtyřválec. Mazda je ale relativně malá automobilka. Než vyvíjet více různých motorů, tak je pro ně levnější/jednodušší udělat jeden o výkonu kolem 12O kW a za "cena od" ho přiškrtit na nižší výkon 90 kW jen na úrovni softwaru ŘJ. Tudíž pak není problém dostat se na "plný" výkon jen úpravou softwaru.
Občas se to povede že v jednom konkrétním případě vyjde vylevnění až na kost dráž než unifikace komponent. V dávné minulosti Honda Civic z 90tek měl verze 75 a 90k u slabší pod škrtící klapkou kus plechu se zhruba třetinovou dírou než mělo samotné potrubí a klapka. Vyndáním toho plechu (restriktoru) se zvedl výkon ze slabé na silnou. U novějších už se výrobci doneslo, že se na to přišlo, tak udělal úpravy na jednotce a měnily se i jednotky. Svýho času dobu i u VW byly 1,9 TDI 90k-110k (tuším motory ALH a AHF) stejný motory vč. turb lišily se jednotkama. Možná ještě příslušenstvím (intercooler, převodovka atd.) Zářným případem násilnýho vylevňování je Fabia Junior - kde údajně aby pokryli náklady na vstřikovací formu na tu strašnou díru místo schránky u spolujezdce, tak museli vykrást posilovač řízení a dekl v kufru. Nárazníky a zrcátka nebyly holej plast ale byly matně černě lakovaný (takže náklady na proces lakování v podstatě zůstaly). Zrovna tak je poměrně běžný, že u výrobků s řídící elektronikou se funkce odemykají za poplatek. A je úplně běžné, že některý hardware je na výrobku po celý život úplně zbytečně. Typicky osciloskopy a podobná měřící technika.

Poslední úprava:
Svýho času dobu i u VW byly 1,9 TDI 90k-110k (tuším motory ALH a AHF) stejný motory vč. turb lišily se jednotkama. Možná ještě příslušenstvím (intercooler, převodovka atd.).
Ano, dělal jsem ALH jednomu 75letému důchodci v rodině, na New Beetle, i s chipem to kouří stejně málo jako předtím. :D

Mam pocit, ze Fabia Junior zrcatka a narazniky rozhodne lakovane nemela. Ty plasty casem zesedly...

A ten otvor pred spolujezdcem byl TOP :laughing:

Takze u M3 r.2017 by se to uz nemusela stat? ci?
Tam už je finito od 28. února 2017. Novější aktualizace v rámci originální diagnostiky nevyšly. Existuje jedna novější z 4. října 2018, ale tu diagnostika nenabízí.

Taky bych rád přidal pozitivní feedback na odemknutí výkonu od @shr3k. Zátah ve vyšších otáčkách je opravdu úplně jinde, a příjemně mě překvapil taky zvukový projev, který je od 4k nahoru daleko ostřejší než před odemčením.

Zdravím po přečtení vlákna taky uvažuji o odemknutí motoru mojí cx3 2,0 88kw r.v 2018 prosím jen o upřesnění zda je či není více možností toho softwaru preferoval bych aby auto bylo tak říkajíc živé i při běžných otáčkách nad 4000 to moc nevyužiju jezdím na verva 98 kupovaný v polsku orlen zdá se lepší než naše verva 100. jsem z ostravska takže asi Zlín. Posílám vin. Děkuji.

Podobná vlákna

Odpovědi
224
Zobrazení
35K
Back