• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

benzín Proč si v servise nenechat nalít do motoru Mazda Original Oil?

Status
Neotevřít pro další odpovědi.
Ahoj, jen chci poopravit můj předchozí příspěvek ohledně výběru oleje, správně má být PETRO-CANADA SUPREME SYNTHETIC 5W-30 tedy ne C 3 (překopíroval jsem špatný název)

Tento olej taky používám (PETRO-CANADA SUPREME SYNTHETIC 5W-30).
Poprvé na mě sice technik v mazdě hleděl co je to za olej, že ho nezná, ale pak si asi rozšířil obzory :)

Byť normu ACEA A5/B5 uvedenou nemá, parametricky do ní patří a v této třídě patří k nejlepším. Má dokonce už novou API SP se zvýšenou aditivací na ochranu vaček a vyšší odolnost proti LSPI ;)

dej pak pls info, jak si byl spokojen a kolik te to stalo... taky to budu v budoucnu resit a uplne se mi kvuli tomu do Zlina nechce. diky
Tohle mají přímo na webu:
ORIENTAČNÍ CENÍK VÝMĚNY OLEJE V AUTOMATICKÉ PŘEVODOVCE

3, 323, 5, 6, CX-5, Premaci, Xedos

8.690 Kč
Úkony prováděné na vozidle
Proplach automatické převodovky.
Výměna oleje v automatické převodovce.
Výměna filtru automatické převodovky*
Diagnostika vozidla.
*V případě že není integrovaný

Taky docela koukám co se tu řeší. Do ND G160 dávám taky Mazda Original 5W-30 a auto vůbec nešetřím, celkem často jezdím i na okruhy. Je to ok nebo bych měl začít dávat něco jiného ?

Ahoj, mám auto pár dní a chci si vyměnit olej (na servis kašlu ačkoli je auto v záruce) a @Max6 mi poradil Castrol Edge Titanium FST 0W30, ale já si nejsem jistý který konkrétně. Existuje LL, C3, A3 po 1l baleních a pak přímo jen podle názvu.
Mám Mazdu 3 BM 88kW 2018 a filtry předpokládám, že ideálně MANN.
Děkuji za upřesnění.

Ahoj, mám auto pár dní a chci si vyměnit olej (na servis kašlu ačkoli je auto v záruce) a @Max6 mi poradil Castrol Edge Titanium FST 0W30, ale já si nejsem jistý který konkrétně. Existuje LL, C3, A3 po 1l baleních a pak přímo jen podle názvu.
Mám Mazdu 3 BM 88kW 2018 a filtry předpokládám, že ideálně MANN.
Děkuji za upřesnění.
Používám do své M6 ten samý olej od @Max6, používal jsem ho i do předchozí CX-3 a CX-5. Olejový filtr jedině originál, vzduchový a kabinový dle libosti

Ok. A který přesně ten olej pač jak píšu tak mají ve jméno hodně odlišností jako A3 C3 LL apod.
A co olejový original? Výrobce musí být Bosch nebo Mann ale pod logem Mazdy. A Mann bude určitě ok. Nechci platit nesmysli servisu za stejné díly. Díky

Odesláno z mého SM-G930F pomocí Tapatalk

Ahoj, tak to tady sleduji a jsem z toho úplně :eek: Existuje ještě jednoduchá odpověď na otázku, jaký olej je tedy nejlepší koupit, když mám předepsáný 0W20, nebo 5W30 ACEA A5/B5. Za odpověď předem děkuji a budu šťastné:grinning:
Vybrat si viskozitu oleje (0W20 nebo 5W30) můžeš, ale specifikaci musíš dodržet. Prvý olej je v chladu řidší - pro motor má menší odpor, ale nevydrží vyšší teplotu a olejový film se může za horkého počasí trhat. Olej 5W30 je v zimě trochu hustší a v létě je stavěn na vyšší teploty. Oleje 5W30, tj do 30 jsou nejstabilnější, nepodléhají tolik degradaci. Jinak do starého motoru patří hustší olej tj. s vyšší konzistencí, vymezí vůle a motor ho tolik "nesežere". Odborníci na olej:eek:leje.cz

Takže Castrol Edge professional A3 0w30 se dělá jen po litrovem balení.
Nebo asi nedokážu najít to co myslíte v 5l balení

Postne sem někdo prosím link na olej Castrol, který dávat do vozu Mazda 3. Pač těch 0W30 je nějak moc druhů. Link je jistota. Děkuji

Castrol Edge Titanium FST v 0W-30 se dělá buď C3 pro DPF (API SN) nebo lehkoběžný A5/B5 (jen API SL).
V normě A3/B4 se nedělá.

Castrol Edge Professional už na webu nemají , takže se zřejmě jedná o doprodej starých zásob.

Jako alternativa na krátké trasy resp pro malý roční nájezd (okolo 7tkm) nebo při dvojí výměně za rok (cca 15tkm ročně) se dá použít 0W-40 A3/B4 s API SN. Při větším nájezdu nebo zátěži 5W-40 , která má stejné normy.

Teď se dívám že mají 5W-40 s C3 klasiku a turbo variantu. Podle technických listů se jedná o identickou náplň jen v jiným kabátě :D :D Asi se jim vyplatilo dělat marketing a jinou etiketu :D

To je ten starý, poznáš podle staré API SL

Caute,

nechcem otvarat novu temu kedze tu sa dost riesi olej do benzinovych mazd.
chcem kupovat novsiu mazdu 6 (rv 2017, beznin 2.0 107kw) a dal som si ju nechat skontrolovat v authorizovanom servise Mazda. terajsi majitel do nej lial Shell Helix Ultra 5w-30 (nie som si isty ci ide o Prof. alebo kalsicky) ,ale pani v mazde mi tvrdili ze takyto olej do tejto mazdy nepatri - vraj tam ide 0w-20.
Moja otazka je ci mam byt vpohode stym aky olej tam terajsi majitel daval za posledne 3 roky alebo je tento olej zly a mozem ocakavat probelmy s motorom (ak by som teda auto kupil)?
podla toho co som tu trosku precital tak by mal byt podla viskozity v ramci normy ale co sa tyka tych primesi a inych specifikacii - o tom nemam ani sajnu. v Mazde ma trosku vystrasili stym ze motory su dost citlive na olej a aby som sa potom necudoval ak sa ukazu nejake problemy.
urcite mate vacsi prehlad o olejoch tak budem rad za kazdu odpoved.

Caute,

chcem kupovat novsiu mazdu 6 (rv 2017, beznin 2.0 107kw) a dal som si ju nechat skontrolovat v authorizovanom servise Mazda. terajsi majitel do nej lial Shell Helix Ultra 5w-30 (nie som si isty ci ide o Prof. alebo kalsicky) ,ale pani v mazde mi tvrdili ze takyto olej do tejto mazdy nepatri - vraj tam ide 0w-20.
Moja otazka je ci mam byt vpohode stym aky olej tam terajsi majitel daval za posledne 3 roky alebo je tento olej zly a mozem ocakavat probelmy s motorom (ak by som teda auto kupil)?
podla toho co som tu trosku precital tak by mal byt podla viskozity v ramci normy ale co sa tyka tych primesi a inych specifikacii - o tom nemam ani sajnu. v Mazde ma trosku vystrasili stym ze motory su dost citlive na olej a aby som sa potom necudoval ak sa ukazu nejake problemy.
Paní v mazdě bych doporučil přečíst návod:upload_2020-7-13_11-18-5.png
A v klidu bych pokračoval v používání libovolného oleje 5W-30 s ACEA A3 (jako třeba ten Helix Utra, nebo jiné zde doporučované).

Caute,

Tak první majitel snad taky měnil olej v autorizovaném mazda servisu, když jezdil tři roky na garanční prohlídky....:)

Mě přímo v autorizáku místo Original Mazda dali sami od sebe Shell Helix Ultra 5w-30, a řek bych, že jsem dokonce rád:))))
Jinak na přechozím BA jsem měnil roky sám, i na manželčině 2ce, filtry, kabinové, vzduchové.
V BM jsem už sám vyměnil i převodový a do autorizáku jsem jel jen po koupi auta abych měl ještě aspoň jeden záznam v knížce - pro případný prodej. Ale nehodlám dávat za výměnu oleje cca 2500,-, nehledě na to, že byl olej několik mm na horní ryskou - to znamená že spěchali, pořádně nevypustili starý olej, odměřili množství ze sudu oleje nového a pak to tam dali, jinak nevidím důvod proč by měl být na maximem.

Poslední úprava:
Status
Neotevřít pro další odpovědi.
Back