• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika MZD Connect nově s Android Auto a Apple CarPlay

Ahoj Borci,
Tak jsem prelouskal 67 stran tohoto fóra a nejsem rozhodly, zda vůbec do AA investovat.

1. Je tu někdo, kdo instaloval AIO AA přes sériove připojení? Nainstalovali mi poslední verzí 70.xy.335, takže problém.
-navod jsem viděl, ale už jsem AIO jednou měl a měl jsem pocit, že to tomu systému vůbec nepomohlo (sekání)

2. Lze v ČR koupit za nějaký slušný peníz ten HW, který se má vyměnit? Případně, kde jste jej kupovali a na kolik vás vysel včetně cla DPH a pošty?
- už mám zaktualizovano, takže stačí jen vyměnit hw ze?

Údajně android 11 bude podporovat AA bezdrátove. To asi v Mazde nehrozí že? (Mimo AIO AA)

Dik

Také vám začalo poslední dobou dělat, že se samo přepne po spuštění AA média z DAB rádia na média na mobilu (např. hudba z mobilu)? Já jsem zvyklý k zapojenému AA poslouchat DAB a poslední dobou blbne to přepínání, vždy si zas musím znova najet na DAB sám. Předtím si to pamatovalo, že jsem odcházel z auta a jelo DAB rádio a po znovuzapojení AA rádio zůstalo hrát.
pozn. iOS mám aktualizovaný stejně tak jako Waze v mobilu.

Také vám začalo poslední dobou dělat, že se samo přepne po spuštění AA média z DAB rádia na média na mobilu (např. hudba z mobilu)? Já jsem zvyklý k zapojenému AA poslouchat DAB a poslední dobou blbne to přepínání, vždy si zas musím znova najet na DAB sám. Předtím si to pamatovalo, že jsem odcházel z auta a jelo DAB rádio a po znovuzapojení AA rádio zůstalo hrát.
U mě na iPhonu se mi buď díky iOS 14 nebo poslední aktualizaci Waze po připojení mobilu na kabel před CarPlay vypne pro změnu FM rádio - dělá to úplně pokaždé, tak možná to bude něco podobného. @GinBook Způsobuje to Waze, nevíš?

Tak nejsem sám, no kolikrát to blbne i po ukončení hovoru přes car play, že nenaběhne zpět rádio.
Sorry, v předchozím příspěvku jsem to napsal blbě, mám samozřejmě CP a ne AA, jsem blbej...

Potvrzuji dlouhodobý boj s tím, že CarPlay zapne poslední spuštěnou navigaci a hlavně si vypne rádio Mazdy a zapne svůj kanál z telefonu. Od začátku je problém především u Mazda a Ford. Zatím nevíme zda to je chyba Waze nebo to je vlastnost Apple od posledních verzi iOS. Kluci z vývoje se snaží ladit prusery a u další verze je zase vše jinak. Apple si s tím hraje kus od kusu. Naštěstí mám období ignorování CZ rádii, bo už mám dost masirky, tak poslouchám Apple Music nebo Spotify.

Mam to rovnako, carplay mi inštalovali do auta pred mesiacom a robi mi to od začiatku...

Přiznám se, že jsem nepřelouskal všechny stránky v tomto topicu, takže se omlouvám, pokud se tu již řešilo.

Je možné (nebo možná do budoucna možné), že Apple CarPlay bude umět promítat navigaci do headup displaye?

Apple ani Google nemá přístup k HUD ani SW ani HW.
To je věc automobilek.
A zpětně to nikdy nebude.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pokud vim, nejaky auta, co to podporuji, to samy nejak zachytavaji z app... tzn. nepromita to app do heads up displeje (auto k tomu nenabizi svoje API), ale palubni system auta si to z aplikace "nejak" sam taha (a ted nevim, jestli zachycenim toho, co se na nejakym miste obrazovky vyrenderovalo, nebo napojenim na nejaky existujici vystupy aplikace), takze teoreticky by to Mazda klidne mohla po updatu palubniho systemu podporovat. Zkusil jsem rychly dotaz do google, ale asi ho neumim formulovat dost presne, abych zjistil, zda napr. Google Maps nebo Waze zpristupnuji nejakou informaci typu pristi navigacni instrukce, a lze to teda ze systemu/z auta "poslouchat" (ve smyslu navesit na to nejakej event listener). Pokud je teda vubec AA/CP obousmerny...

Poslední úprava:
Jako chapu, ze by napred apple musel vystavit API, na ktere by se mazda mohla integrovat. Jelikoz jsem ale zatim appku pro CarPlay nedelal, tak ani netusim jestli se tam neco takovwho vubec nabizi. Pokud ano nebo by to vyslo v nejake budou altualizaci, pak by mohla mazda udelat altualizaci a zaclo by to fungovat.
To je asi jedina vec, ktera mi trochu schazi. Jinak jsem ale maximalne spokojeny .

Sent from my iPhone using Tapatalk

V neoficiální AA podpoře přes AIO HUD povely promítá. A to jak u google map, tak waze. Takže spíše Mazda nemá tuto podporu naprogramovanou, nebo ji naprogramovat nechce.

Aktualizoval sa mi Waze. Ako sa dostanem k tomu bočnému menu, ak tam teda ešte je? Jediný spôsob zadania cieľa je momentálne asi len hlasom.

Predtým som posunul joystick k sebe a objavilo sa menu s poslednými a obľúbenými cieľmi, benzínkami..

IMG_20201207_161318.jpg

V tom menu vľavo dole je len vypnutie navigovania, zvuky, výber trasy a vyhľadávanie ktoré zapne klávesnicu na mobile.

Tak upgrade na bezdrátové AA/AC nehrozí. Jedna z podmínek je 5Ghz wi-fi infotainmentu...

Ahoj, právě jsem vyměnil Android Auto (Samsung) za Apple, a je to obrovská změna k lepšímu. Apple si s Mazdou mnohem víc rozumí, všechno hned funguje, a přitom jsem si to zprovozňoval sám (já, co elektroniku moc nemusím). Android zprovozňoval servis, který mi zařízení do auta montoval, a stejně bylo jeho používání dost napínavé - nikdy jsem nevěděl, jestli se po všech nutných úkonech chytí. A to jsem při jeho používání (jen k navigaci) nemohl z auta volat. Apple stačí připojit káblíkem a všechno funguje (navigace i volání). A když ho odpojím, automaticky se napojí HF. To u Androidu nebylo, tam jsem musel HF odpojit a připojit sám, protože když jsem ji včas neodpojil, Android nefungoval. Kdybych sám obojí nevyzkoušel, nikdy bych nevěřil, o kolik je Apple lepší.

Ahoj, právě jsem vyměnil Android Auto (Samsung) za Apple, a je to obrovská změna k lepšímu......
Ahoj co jsi měl za Samsung? Já vlastním S9+ a vše se děje automaticky,jediné s čím jsem měl problém bylo spustit Spotify a to jen to první spuštění. Nemohl jsem nikde najít ikonu,ale zapnul jsem to na Tel a rázem jí tam má již pokaždé

Poslední úprava:
Teď máme tři superlaciné Android telefony, se všema funguje AA v Mazdě 6 i CX5 naprosto bez problémů... resp. jeden z nich používám jen občas, ale když, tak taky v pohodě, manželka ho používala víc jak rok. Je to 2x Xiaomi (jeden čistý Android, jeden MIUI systém), 1x Motorola s čistým Androidem. Vše, hovory, audio (Youtube Music; Spotify jsme opustili), navigace (Google Maps, Waze) naprosto bez problémů... občas odejde USB C kabel, za necelé tři roky jsem na třetím. Ale kupuju laciné, třeba za stovku, takže na rozdíl od Apple kabelu za pětikilo jsem v tom ještě levně :). No a když jsem jezdil denně, jednou za týden až dva jsem musel svůj telefon restartovat (manželčin nikoliv), protože ho auto zcela přestalo vidět, ale zas jako u skoro dvouletého telefonu za necelé tři litry nečekám zázraky...

Před lety to zlobilo víc, což přičítám odladění Android Auto aplikace.

Problém mohl být určitě i ve verzi Androidu, snažím se vyhýbat těm modifikovaným, které nemají čistý systém od Google, případně i v nastaveních aplikace, kdy jí mohly chybět nějaká oprávnění. V intenzitě různých dotazů na povolení toho či onoho Android "předběhl" Apple, ale otázka je, jestli je to dobře nebo špatně :). Apple to dohnal až v posledním iOS :).

Už jsem to tu jednou psal s iOS nemám od prvního telefonu Apple iPhone 4 až po nový Apple iPhone 12 Pro žádán problém. Jediný z mého hlediska otravný problém je v zabezpečení Apple. Po každém připojení k autu přes wifi, telefon změní konfiguraci připojení z důvodu zabezpečení (něco jako plovoucí kód). Nejsem IT, tak to nepopisuji odborně. Pokaždé při připojení musím znovu zadávat heslo k wifi. Každé připojení je v autě zapsané jako nový telefon i když se stejným názvem! U Androidu u pracovního Samsungu manželky to nedělá a opět se po odpojení od auta připojí automaticky při zapnutí hotspotu. Kabel k iPhone za 100Kč z číny a běhá stejně jako originál (vím, že ne každý). Nechci to zakřiknout, ale nikdy jsem kabel nezlomil. Dobré je taky použít kabel s magnetickou koncovkou, kterou ponecháš v telefonu. S BT žádný problém nemám, jen s wifi :confused:.

Ahoj co jsi měl za Samsung? Já vlastním S9+ a vše se děje automaticky,jediné s čím jsem měl problém bylo spustit Spotify a to jen to první spuštění. Nemohl jsem nikde najít ikonu,ale zapnul jsem to na Tel a rázem jí tam má již pokaždé
Byl to tablet Samsung Galaxy Tab A. Android Auto mi do něj nahráli v srpnu 2019 v Mazdě, když mi montovali krabičku s ACP+AA za 6500,-Kč. Navigaci to zobrazovalo, a reagovalo to i na ovládání z auta. Ale šlo to ovládat dost špatně - buď se to chovalo pokaždé jinak, nebo byl systém ovládáni tak složitý, že jsem ho nedokázal pochopit. Telefonovat to nechtělo vůbec, i když tablet sám telefonovat umí. No a letos v létě to přestalo fungovat úplně. Navigace v tabletu samotném sice fungovala, ale při připojení k Mazdě vše zamrzlo.
Takže Apple mě příjemně překvapil, jak snadno šel s autem spojit a jednoduše ovládat.

Už jsem to tu jednou psal s iOS nemám od prvního telefonu Apple iPhone 4 až po nový Apple iPhone 12 Pro žádán problém. Jediný z mého hlediska otravný problém je v zabezpečení Apple. Po každém připojení k autu přes wifi, telefon změní konfiguraci připojení z důvodu zabezpečení (něco jako plovoucí kód). Nejsem IT, tak to nepopisuji odborně. Pokaždé při připojení musím znovu zadávat heslo k wifi. Každé připojení je v autě zapsané jako nový telefon i když se stejným názvem! U Androidu u pracovního Samsungu manželky to nedělá a opět se po odpojení od auta připojí automaticky při zapnutí hotspotu. Kabel k iPhone za 100Kč z číny a běhá stejně jako originál (vím, že ne každý). Nechci to zakřiknout, ale nikdy jsem kabel nezlomil. Dobré je taky použít kabel s magnetickou koncovkou, kterou ponecháš v telefonu. S BT žádný problém nemám, jen s wifi :confused:.
A ty máš v autě WIFI?

Back