Takže shrnutí dnešního prvního dnešního dne s CP/AA.
Komunikace se servisem příkladná, montáž asi 2 hodiny i se študováním a domlouváním se.
Chtěl jsem navíc provléci originál kabel Apple tunelem. aby mne nezavazel nahoře. Doporučuji si rozmyslet tuto věc před montáží. je třeba asi délky 1m. Měl jsem i kratší 0.5m, ale ten byl už příliš krátký, nebo jen natěsno. Tedy 1m je OK. Než dáte androidí kabel, změřte si kolik v něm teče A, aby jste potom nebrečeli, že nedobíjí.
Po nainstalování jsem připnul iPhone na CarPlay okamžitě naběhl na systému. (možná budete muset v telefonu nastavit v nastavení povolení pro CP).
Potom jsem vyzkoušel AndroidAuto (SW jsem měl nachystán už den předem na telefonu z APK), ale se sklopenými ušami jsem opustil servis, že si to nechám na později. Prostě jsem to nerozjel. Měl jsem pujčený kabel ze servisu od servismana a dost možná nebyl kabel vhodný na přenos dat. Takže pozor na to jaký kabel dáváte pro android. Jakmile jsem si vzal svůj kablík, a připojil telefon a nastartoval aplikaci v telefonu a po potvrzení v MZD že ani chci spustit AA, se to rozjelo. Šparjapanosedminebeská, kdo ten paskvil vytvořil?! Nesmějte se, ono to CarPlay je stejná hrůza, no k tomu se dostanu později.
Android auto:
Ani při stojícím autě nejde ovládat dotykem na displeji, musí se ovládat klito...eee všesměrovým ovladačem, ale pokud si myslíte, že vidíte na jaké položce jste a jak to má fungovat a na co klikáte, tak to berte jak ve sportce, občas se trefíte na to co chcete, ale spíše nikdy.
Toto budu zkoušet a testovat později, bo nejsem zastáncem Androidu a telefon mám jen jako náhradní.
CarPlay:
Jak bych to jen řekl. Mám podezření, že vývojáři AA a CP chodí do stejné hospody na pivo a domlouvají se jak to jen udělat ještě hůře než to je. Ano, spustí se to hned při zastrčení samce do samičky, myšleno kabel do konektoru napájení. Super. Oproti AA to je 100:1. Momentálně nemohu moc napsat o Waze v CP, ale pokud zmáčknete navigaci na ovladači, prudí to s Apple mapy a nechce to nic jiného. To samé Apple music. Ani jedno nepoužívám, tedy to spíše otravuje a bohužel to asi nepůjde v nastavení někde vypnout.
Telefon a Zprávy a Právě hraje a Mazda a Spotify a Audioknihy fungují dle předpokladu. Právě hraje je univerzální nástroj pro všechny multimedia audio. Mazda tlačítko dělá to, že to vrací do základu MDZ.
Navigace originál:
Už podruhé se mne stalo, že to nezobrazují značky na HUD, nevím čím to je, ale pokud se to kousne, není to vidět ani v nastavení v menu. Prostě funkce neexistuje. Mám podezření, že se to někde kousá při zavedení navigace do paměti, protože stačí vypnout a zapnout navigaci a značky jsou. O dokonalém fungování si necháme zdát. Dnes příkladem jsem vjel do omezení na dálnici kde byla 80ka. OK, kamera načetla. Na konci je kulatá značka s pruhy o ukončení omezení a musím pochválit, kamera ji skvěle načetla, jenže dalších 15km to na mne svítilo, než jsem se dostal na další segment v navigaci, abych měl opět značku 130km/hod. Tak takto prosím opravdu ne. To že ve Zlíně dostanu echo o radaru, který je falešný a o úsekovkách nic, už přehlídnu.
Propojení AA/CP a kompatibilita s MZD:
Dostáváme se k otázkám, které nás zajímají asi nejvíce. Vzájemné propojení všeho.
Při navigování přes říkejme tomu XXXX (víme o čem je řeč) přes CP a spuštěné originální navigaci, to jakš-takš funguje. Ovšem Here je děsně ukecaná a pokud mají mluvit obě paní, tak rvete ten HW z palubovky a hážete to z okna. Prostě je toho moc a navíc se ty hlášky jako by vzájemně ruší a nejsou z toho celé slova. Jakoby řečeno do půlky slova. Tedy jsem úplně ztlumil originální navigaci na sound 0.
Tedy XXXX a originál navigace fungují současně (jasně že nemusí být spočítané trasy stejné) a i značky fungují. Jediný problém je, že originál navigace má nějaký mod, kdy vrchní lišta kde se zobrazuje směr překrývá úplně všechno a to i jakýkoliv text a další věci nahoře.
Další velmi nepříjemná věc, pokud si spustíte CP, rovnou se rozlučte s rádiem. Prostě neexistuje mít spuštěné CP a rádio spolu. Také to nechápu. Toto je dokonalý fail. Přitom to v AA funguje. Takže mám podezření, že je chyba na straně Apple. Tedy jediné co zbývá je si při navigaci v CP spustit Spotify, aby aspoň něco hrálo. Nemám ještě otestováno s USB či CD.
Co se týče XXXX, těch negativ bude později asi ještě více. Jakože místo sterea to potom hraje mono při řečení hlášky a pokud si myslíte, že necháte navigaci zobrazenou na MZD a budete si hrát s mobilem, tak nikoliv, spadne zobrazení navigace i na MZD na pozadí. A další a další špeky u kterých nevím, zda to dělá XXXX nebo systém Apple.
Vyhodnocení po prvním dnu a pár hodin?
51% pozitivní
49% negativní
Upřímně, tak za 1-2 roky se můžeme bavit o nějakém systému který možná funguje. To jedno procento navíc v pozitivu je jen to, že zákazník nemusí kupovat navigaci ala paskvil za 15.000, ale bude ho to stát jen 5.500kč, případně u nového auta asi 0kč a má navigaci zdarma. Co vím, tak bude na výběr do budoucna z Waze, Google mapy, Apple mapy a Sygic.
@anda22 paní K. ( všechno víme
) Už se na vás těší
Pokud se chcete na něco zeptat, klidně se ptejte. Vyzkoušíme a uvidíme. O XXXX v CP zatím mluvit nemůžu.