Takže moje čerstvá zkušenost z CarPlay po cestě ze servisu.
Bylo to první auto, do kterého v AutoPalace Brno CarPlay instalovali. Cena 5 tis. a něco s DPH včetně 15% slevy po známosti.
Jak auto trochu nabootuje, systém je fakt svižný. Úplně ze začátku jsem měl problém ovládat CarPlay za jízdy kolečkem, proto jsem to pak radši zkoušel na parkovišti, protože v autě zásadně jen řídím a dávám pozor, nepiju, nekouřím a nečumím do mobilu. Škoda, že není mnohem víc lidí, jako já
Po úplně prvním připojení mi z repráků v autě hrálo FM rádio a po spuštění Spotify na displeji CarPlay (v autě) mně písničky hrály z repráku iPhonu
Trošku jsem se zděsil, ale snad už se to nebude opakovat.
Pak už to fungovalo, jak jsem očekával:
- Z CarPlay se dá dostat rychle na FM rádio tlačítkem "Oblíbené" na HMI a pak rychle zpět na CarPlay dlouhým stiskem Home
- Když hraje FM rádio a pustím hudbu přes CarPlay (Spotify/Podcasty/Apple Music), rádio se vypne.
- Asi není potřeba přepínat ručně vstup na "USB1-Carplay" (tohle mi prosím někdo potvrďte, nebo vyvraťte), třeba když máte jako vstup FM rádio, i přesto se dlouhým stlačením Home dostanete na CarPlay
- Při FM rádio funguje navigace z CarPlay (zatím jen Apple Maps), funguje to úplně stejně jako v MZD Connect, tzn. při hlasovém pokynu z navigace se ztlumí hudba z levého repráku (nebo možná repráků) ve dveřích
- Zprávy jsou úplně nepoužitelné, když vám Siri čte zprávu (českou) nemáte ani ponětí, cože to říkala
- Stejně tak vytáčení kontaktů hlasem funguje jen u jednoduchý jmen s notnou dávkou amerikanismu
- iPhone (SE) se dost výrazně zahřívá (ale v zimě, když si hodím rozpálené mobil do kapsy se to bude hodit
) Doufám, že si řídí nabíjecí proud přímo čip v iPhonu a nerve to tam plných 2,1 A, jinak bude za chvíli po baterce
- Zítra nebo možná později dnes zkusím aktivovat dotykové ovládání během jízdy, bude to určitě mnohem pohodlnější než přemýšlet na jakou stranu pohnout nebo otočit (toto ale jen pro emergency případy)
- Kolečko/Joyistick/tlačítka jsou ale integrované důmyslně a myslím, že za chvíli se na to dá zvyknout
- Hlasové povely v Apple Maps jsou naprosto otřesné a jen těžko hledat těžší syntézu
V příloze posílám výstřižek faktury a naskenoval jsem vám český CP/AA návod. Je ale úplně k ničemu.
Jestli chcete něco vědět, ptejte se. Hrát si s tím budu až později.