• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

manuál Převodový olej (manuální převodovka)

• Vlákno založil Vlákno založil Max6
  • Datum založení Datum založení
Protože je kontaminovan starým olejem. Proto radím na ravenol najet 1-2tkm a znovu vyměnit, pak je klid a dalsi výměny už 1x

Mam výměněn olej na GL 2 dny a rozdíl je znát. Původní olej 180tkm, už by zčernalej a řazení bylo takový hranaté. Nicméně ho tam nechám měsíc a ještě jednou vyměním, jak mám vyzkoušeno na GH, kde až po druhé výměně byla velká změna, těch 600kč navíc mě už nezabije.

Ahoj, mám v plánu výměnu olejů v manuální převodovce a diferenciálu s omezeným prokluzem. Návod k obsluze MX-5 ND tvrdí použit Mazda Original Long Life Gear Oil IS a Mazda Long Life Hypoid Gear Oil SG1. Je nutné použit originální oleje? Nebo je to jen marketing, a lze použit alternativní oleje? Jaké máte s tím zkušenosti? Díky.

Já si moc netroufnu měnit olej svépomocí. nemám garáž, ani místo, kde bych to mohl zvládnout a popravdě si ani netroufám něco odšroubovat. Nechávám to tedy na servisu. Ale změnil jsem minule servis, a mám pocit, že to byla chyba. Nevím, jestli si chystají práci na příště :-(
Furt nějaké problémy. Chová se to prostě jinak, než jsem zvyklý. Překvapuje mě, že volba oleje v převodovce je tak důležitá a má tak zásadní vliv na řazení. Přivezl bych příště vlastní olej a nechal bych ho vyměnit.
Koukám na https://olejspol.cz/osobni-a-lehka-...-transaxle-75w-90.html#/107-objem_baleni_l-1l. Je to dobrá volba? Kolik litrů budu potřebovat?
Mazda MX5 - Miata 1990 - to považuju za projev krize středního věku ;-)

Mazda 6
Rok 2016
Motor 2.5
Kdy měnit olej v diferaku a rozvodovce?
Po kolika km díky

Píšou 180tkm, taky jsem při tom nájezdu měnil, už šlo dost blbě řadit za studena 1 a 2, po výměně za MTF-2, výrazné zlepšení

Mazda 6
Rok 2016
Motor 2.5
Kdy měnit olej v diferaku a rozvodovce?
Po kolika km díky
Diferenciál a rozvodovka - ideálně po 60000km, při ponoření do vody je výměna oleje ihned.
Dřív (GG atd...) býval interval 45000-50000km
Ale asi myslíš výměna oleje v převodovce (maže i diferenciál), kde je výměna ideální do 120000km/6let

Zdravím všetkých mazda pozitívnych, takže dnes som sa odhodlal na výmenu prevodového oleja (Ravenol MTF 2) v manuálnej prevodovke a poviem vám nečakal som, že ten olej bude až taký tmavý. Radenie prevodových stupňov pri nižších teplotách už išlo trochu tuhšie a niekedy aj cez zuby. Výmena prebehla pri 78000 km a ešte urobím jednu preventívnu výmenu pri 80000 km aby to bolo good. Bol som to aj samozrejme odtestovať a rozdiel bolo evidentný. :cool:
Max6 spracoval super postup na výmenu. 👍 ďakujem

IMG20250129150426.jpg

Diferenciál a rozvodovka - ideálně po 60000km, při ponoření do vody je výměna oleje ihned.
Dřív (GG atd...) býval interval 45000-50000km
Ale asi myslíš výměna oleje v převodovce (maže i diferenciál), kde je výměna ideální do 120000km/6let
Díky koupil sem s najezdem 66tis a hned v 69tis sem nechal vyměnit olej v prevodovce v app Praha servis a tam mi daly štítek další vymena 129 000 takže po 60tis jinak olej v motoru dělám 8 až 10tis max ale zajímá mě zbytek teď mám najeto 99tis auto slaví v březnu 9 let a kdy třeba menit brzdovou kapalinu a chladici a co olej ze serva někdy se i tohle přeci jen mění

Díky koupil sem s najezdem 66tis a hned v 69tis sem nechal vyměnit olej v prevodovce v app Praha servis a tam mi daly štítek další vymena 129 000 takže po 60tis jinak olej v motoru dělám 8 až 10tis max ale zajímá mě zbytek teď mám najeto 99tis auto slaví v březnu 9 let a kdy třeba menit brzdovou kapalinu a chladici a co olej ze serva někdy se i tohle přeci jen mění
Ale ty píšeš do tématu o manuální převodovce. Tam je výměna v jiném intervalu. Ty máš teda automata (Skyactiv-G 2.5) ? To je úplně jiný téma, úplně jiný olej, úplně jiný postup výměny a i jiný interval.

Jinak olej do serva nemáš žádný, protože máš elektronický posilovač řízení.
Ostatní kapaliny najdeš na fóru co se leje.

@svatekr vidím, že ti nikdo neodepsal - podívej se na první příspěvek, tam najdeš odpověď

@svatekr odpověď v tomto tématu asi nebude úplná jestli vůbec bude, protože MX5 NA 1990 používá dvě viskozity, které nemají nic společného s převodovkou Skyactiv ani se staršími převodovkami co se párovali s MZR motory.
Výrobce uvádí:
Pokud s tím jezdíš i za chladných dní, tak použij 75W-90 (tu bych volil já).
Pokud jen v létě za tepla tak můžeš 80W-90.

V příručce píšou, že se může do manuální převodovky v NAčku použít API GL-4 i API GL-5.
Za sebe bych řekl, že můžeš koupit olej, který má značeno GL-4 i GL-5 na flašce, ale pokud to s ním bude blbě řadit, tak dej jen GL-4.

Poslední úprava:
Podle mě reagoval na miatu uživatele @elixir co psal nad ním

Zdá se mi to, nebo Ravenol upravil data o vizkozitě ? Změna složení?

Jo není tam GL-5 a viskozita vyletěla ze 7,5 na 9,1, ostatní hodnoty viskozit taky vylezly nahoru.... Uvidíme co to bude dělat v zimě a za studena, při nejhorším budeme muset pouzivat zas neco jinýho třeba ten Elf NFP

Bohužel. Elf nfp už přestali vyrábět. Jako náhrada slouží nfx a ten už v převodovce dobře nefunguje. Takže nedoporučuji.

ELF NFP by mě mít náhradu v podobě TRANSELF NFJ 75W-80

Trochu jsem hledal a NFP i NFJ jsou oba ukončený a jen se doprodávají, náhrada je údajně opravdu NFX (je to olej primárně pro převodovky Renaultu), ale viskozně, třídou i parametrama to smysl pro nás moc nedává.
Jsem zvědavej, kdy k nám do eshopů dorazí nová verze MTF-2 a jak na něj budou převodovky reagovat, s tím bude mít nejčastěji zkušenost resp zpětnou vazbu asi @Max6

Co je ale zajímavý, změnily se i parametry Ravenolu MTF-3 75W, ten má teď dost shodný parametry jako dosavadní MTF-2 jen s podstatně lepší čerpatelností! To by rozhodně stálo za vyzkoušení - hlavně teď v zimě při provozu za studena kdy by mělo být řazení ještě lepší

Pro představu přikládám porovnání několika GL-4 olejů:
převodove oleje.png

Back